Demeter Szilárd miatt újabb írók és költők utasították vissza a Térey-ösztöndíjat

közélet kultúra

Bartók Imre és Csehy Zoltán után Zoltán Gábor, Keresztesi József és Szőcs Petra is úgy döntött, hogy nem fogadja el az alkotói támogatást, írja a Litera.hu.

Az ösztöndíjat elsőként visszautasító Bartók Imre egy héttel azután, hogy bejelentette döntését, Facebook-oldalán közölte: egy nappal az ösztöndíj visszautasítása után, január 22-én, a Külgazdasági és Külügyminisztérium visszavonta a részvételét az Irodalom Éjszakája elnevezésű programon, amelyen egy korábbi megállapodás szerint Magyarországot képviselte volna. A Litera.hu szerint a mostani visszalépésekben szerepet játszhatott ez a döntés is.

Bartók egyébként azért utasította vissza a támogatást, mert aggályosnak találja a díj létrejöttének körülményeit, annak átláthatatlanságát, az azt életre hívó Demeter Szilárd személyét.

Bár Bartók Imre volt az első, aki nyilvánosan bejelentette, hogy nem kér az ösztöndíjból, a jelölésre jogosult szervezeteken belül többen előre jelezték, hogy nem szeretnének jelöltté válni, illetve amellett érveltek, hogy az írószervezeteknek egyáltalán nem lenne szabad részt venni a folyamatban. 

Közéjük tartozik például Karafiáth Orsolya, a Szépírók Társaságának tagja, Peer Krisztián költő pedig eredetileg rajta volt a Szépírók Társaságának listáján, saját kérésére azonban mégsem terjesztették fel a Térey-ösztöndíjra.

„Számomra evidencia, hogy nem bizniszelünk sem a NER-rel, sem annak komisszárjaival.

A reálpolitizálás: önfeladás. Bár kulturális vonalon a dilettáns kapkodás jellemzi leginkább, a NER valóban rendszer, cinizmusra és önzésre épül. Rossz stratégia izoláltan nézni az egyes – önmagukban esetleg akár helyeselhető – kultúrpolitikai lépéseket, ez vezet azokhoz a különalkukhoz, amelyek felszámolják a szolidaritást, atomizálják a kulturális szférát, azaz a NER működésének lényegét adják” – írta a költő a kilépést bejelentő levelében.

A PIM által elindított Térey János-ösztöndíj célja – saját meghatározása szerint –, hogy a 35 és 65 év közötti, magyar nyelven alkotó szerzők számára nyugodtabb alkotói körülményeket biztosítson. A 2020-ban havi bruttó 320 ezer forinttal járó ösztöndíj nyertesei között volt többek között Orbán János Dénes, Háy János, Szálinger Balázs, Lackfi János, Kemény István, Garaczi László és Zalán Tibor is.

Forrás: Litera.hu, Index
Fotó: MTI

Címke:

1 thoughts on “Demeter Szilárd miatt újabb írók és költők utasították vissza a Térey-ösztöndíjat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük