Erre még nem volt példa: Karantén alá helyeznek egy egész országot

egészség Külföld

Hétfőn egyetlen nap alatt 97-en haltak meg Olaszországban a koronavírus miatt, így már 463 halálos áldozata van a járványnak az országban. A vírus gyors terjedése miatt Giuseppe Conte miniszterelnök bejelentette, hogy az egész országra kiterjesztik a járvány megállítását elősegítő, az északi részen (16 millió embert érintően) már vasárnap bevezetett intézkedéseket. Vagyis karanténba kerül az egész ország, nagyjából 60 millió ember.

Április 3-áig bezárnak az iskolák és az egyetemek, nem rendezhetnek sehol tömegrendezvényeket, sporteseményeket, még temetéseket és esküvőket sem. Országszerte zárva lesznek a kocsmák, bárok, szórakozóhelyek, mozik és az edzőtermek is. A presszók, éttermek, sörözők este hatig tarthatnak nyitva.

Felfüggesztettek minden közösségi, csoportos vagy tömegeseményt, legyen szó sportról, kulturális vagy tudományos találkozóról. A 65 év felettieknek egyáltalán nem tanácsolják, hogy kimenjenek az utcára.

Conte Olaszország „legsötétebb óráját” emlegette a hétfőn történtek kapcsán. A kormányfő elmondta, a rendelkezést még az éjszaka aláírja, így kedd reggel életbe lép.

Az intézkedés – a jelenlegi tervek szerint – majdnem egy hónapig, április 3-áig tart. Hozzátette, nincs többé vörös zóna, egész Olaszországra ugyanazok az egészségügyi óvintézkedések vonatkoznak.

Maradjatok otthon!

– szólította fel az olaszokat a kormányfő. Az utcára egyébként ki lehet menni, és munkába is járhatnak az emberek, de kerülni kell a csoportos találkozókat. A tömegközlekedés továbbra is működik, de a városát csak az hagyhatja el munkavégzés miatt vagy egészségügyi okból, aki erre engedélyt kap. A miniszterelnök a döntést követően azt mondta:

Tudom, hogy nehéz megváltoztatni mindennapi életünket, de azonnal cselekedni kell, a fertőzöttek számának jelentős növekedése miatt.

Az elhunytak mellett az igazoltan koronavírus-fertőzöttek száma is durván megugrott hétfőn: vasárnap még 7375 beteget regisztráltak, hétfő este már 9172-t, ez a legtöbb Kína után.

Forrás: 24.hu. BBC, Corriere della Sera
Fotó: AP

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük