Nagyon sötéten látják jövőjüket a fiatalok

közösség

Saját jövőjét anyagi szempontból mindössze a fiatalok 8 százaléka nem érzi bizonytalannak – derült ki az OTP Bank megrendelésére készített felmérésből. Ugyanakkor biztató, hogy a 16-17 éves korosztály többsége vallja a sok kicsi sokra megy elvet, ugyanis kétharmaduk – akár kisebb összeget is – minden hónapban félretesz.

Élethelyzet körképet készíttetett az OTP Bank a 16-17 éves korosztályban. Az ehhez szükséges felmérésben rákérdeztek arra, miért és mennyire tartja bizonytalannak ez a korosztály a jövőjét. Pénzügyi kilátásairól mindössze a válaszadók 8 százaléka nyilatkozott magabiztosan. Körülbelül minden negyedik fiatal tűnt bizakodónak, a többség elég sötéten látja a helyzetét. Saját jövőjét ugyanis anyagi szempontból nagyon, illetve inkább bizonytalannak érzi 55 százalék.

Arra a kérdésre, hogy milyen célokat szeretnének mindenképpen elérni a következő 10 évben, szinte pontosan ugyanannyian (több válasz is lehetséges volt) jelölték meg a lakásvásárlást, a hasznosítható tudás megszerzését és a nagyobb értékű termék (mint például számítógép) vételét. Az előbbiek 58 százalékos aránya után a legtöbben (55 százalék) a megtakarítást ikszelték be. A gyermekvállalást majdnem minden harmadik, a saját vállalkozás indítását pedig közel minden ötödik megkérdezett célozza meg.

A kitűzött célok megvalósítását a 16-17 évesek majdnem egyharmada veszi saját forrásából is biztosra. Ebben kicsit bizonytalan 38 százalék, 16 százalék pedig azt gondolja, némi külső segítség elkél majd. Mindez a kutatásra adott egyéb válaszokra is tekintettel erősen árnyalhatja a korábban ismertetett pesszimista képet. Úgy tűnik, a fiatalok aggódnak ugyan, de mindent igyekeznek megtenni azért, hogy a jövőjük kedvezőbbé váljon. Ebben a legnagyobb akadályt az alacsony fizetésekben (62 százalék) látják.

A válaszadók több mint harmada tanulás mellett most is dolgozik. Akik pedig mindenképpen szeretnének elérni valamilyen célt a következő 10 évben, a legfontosabbnak ehhez a pénzügyi tudatosságot, tudatos tervezést (csak arra szabad költeni, amire feltétlenül szükséges) tartják. A szerencsét, a magasabb iskolai végzettséget csak 3-3 százalék jelölte meg, külföldre pedig minden tizedik költözne. Feneketlenül borúlátóan (a „mai világban bármit is tesz az ember, nem hiszem, hogy saját forrásból el lehet érni a célokat”) mindössze 4 százalék nyilatkozott.

A felmérést a Pulzus végezte. Az eredményeket életkor, nem, iskolai végzettség és településtípus szerint súlyozták. A végső mintába a 16-17 éves korcsoportból 100 fő került be.A felmérés fontos része volt persze az is, hogy a fiatalok milyen megtakarítási formákban gondolkoznak, mekkora összegeket tudnak félretenni. Egyharmad ezer forintnál kevesebbet képes csak havonta megspórolni. Egyáltalán nincs rendszeres megtakarítása 15 százaléknak. Kifejezetten biztató, hogy a 16-17 évesek több mint kétharmada vallhatja a sok kicsi is sokra mehet elvet. Alapvetően nem értettek egyet ugyanis azzal, hogy kis összeget felesleges félrerakni. A válaszadók közel 40 százaléka szerint a célok elérhetők a rendszeres kisösszegű megtakarításokkal.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük