35 százalékkal drágulhat a taxizás Budapesten

Budapest Közlekedés pénz

Május 9-étől változhatnak a fővárosi taxizás tarifái, amennyiben a közgyűlés jövő héten elfogadja Kiss Ambrus javaslatát. Összességében 35 százalékos áremelkedésre kell készülniük a fogyasztóknak, a rövidebb utak esetén jelentősebb lesz a változás – jelentette be péntek délelőtti sajtótájékoztatóján a főpolgármester-helyettes.

November kezdeményezték a taxis szervezetek, hogy induljanak meg az ártárgyalások, viszont a Fővárosi Önkormányzat ekkor még úgy számolt, hogy az ármoratórium kiterjed erre a körre is. Viszont februárban kaptak két jogértelmezést az Információs- és Technológiai Minisztériumtól, továbbá a kormányhivataltól, így kiderült, hogy nem vonatkozik erre a területre a moratórium.

Kiss szerint a gazdasági környezet kényszerítette ki a változást, emiatt pedig a jövőben ezer forintos alapdíj, négyszáz forintos kilométerdíj és száz forintos percdíj lehet majd. A jelenlegi hatósági áras rendszer marad továbbra is. Nem egyenletes mértékben emelkednének a díjak, így egyes elemek más városok taxisáraihoz képest alacsonyabbak, mások pedig drágábbak lesznek. Összességében 35 százalékos áremelkedésre kell készülniük a fogyasztóknak, a rövidebb utak esetén jelentősebb lesz a változás.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük