Újra elutasították Vitézy Újpestet is érintő kifogását

Budapest közélet

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) tegnap ismét elutasította Vitézy Dávid választási kifogását, amely Újpestet is érintette. A kifogás lényege az volt, hogy Vitézy szerint a szavazólapokon Szentkirályi Alexandra neve túl vékonyan volt áthúzva, aki a választás utolsó pillanataiban lépett vissza az ő javára.

Az NVB döntése megerősítette a Fővárosi Választási Bizottság korábbi határozatát, amely szerint a beadvány nem volt megalapozott. A Bizottság álláspontja szerint a benyújtott bizonyítékok nem voltak elegendőek ahhoz, hogy alátámasszák Vitézy állításait, miszerint az érvénytelen szavazatok magas száma a vékony áthúzásoknak köszönhető.

„A Bizottság álláspontja szerint a csatolt bizonyítékok nem alkalmasak arra, hogy a valószínűség elvárt szintjén alátámasszák a Beadványozó által állított jogsértést, azaz azt, hogy az érvénytelen szavazatok számát az egyik jelöltnek a szavazólapról való – általa kifogásolt – törlése okozta és mindez befolyásolta a választás eredményét is,” áll a NVB határozatában.

A Bizottság továbbá kiemelte, hogy szemben egy korábbi fellebbezéssel, ahol a benyújtott bizonyítékok alapján a jogsértés valószínűsíthető volt, a jelen esetben Vitézy nem tudta bizonyítani, hogy az általa kifogásolt törlési mód tömegesen előfordult volna, illetve hogy ez okozta volna az érvénytelen szavazatok magasabb arányát az érintett kerületekben.

Az elmúlt napokban Wintermantel Zsolt és meghosszabbított újpesti hangszórója, Nagy István szervezett választási csalással vádolta meg az önkormányzat vezetését, a köztisztviselőket és a saját fideszes szavazatszámláló bizottsági delegáltjait is, akik olyakor több mint 36 órát voltak talpon, hogy felügyeljék a választást, biztosítsák annak törvényességét. Wintermantelék ezt csupán azért tették, hogy eltereljék a figyelmet arról, hogy ismét karikára buktak Újpesten, eggyel kevesebb képviselőt küldhetnek az újpesti képviselő-testületbe.

Közben a Demokratikus Koalíció is reagált Vitézy sárdobálására. Közleményükben ezt írták:

„Vitézy Dávid Facebook-posztjában a Demokratikus Koalíciót vádolta meg azzal, hogy Újpesten és Erzsébetvárosban Szentkirályi Alexandra nevének szavazólapról való kihúzásával manipulálta a főpolgármester-választás eredményét. Miközben valójában a Fidesz próbálta azzal megnyerni a főpolgármester-választást, hogy az utolsó pillanatban visszaléptette Szentkirályi Alexandrát, és Vitézy Dávid támogatására szólította fel a fideszes szavazókat.”

A Demokratikus Koalíció szerint Vitézy Dávid a szavazatok újraszámlálását követő viselkedésével, hazugságai özönével végképp bebizonyította, hogy valójában a Fidesz jelöltje volt Budapesten. „Egy fideszes ugyanis képtelen elfogadni a vereséget, hazudozik és másokat vádol a saját bűneivel. Szerencsére Budapest választópolgárai átláttak a szitán, és ismét a demokratikus ellenzék jelöltjét, Karácsony Gergely választották főpolgármesterüknek.”

Vitézy Dávid csalódottan fogadta a döntést, de egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy tervez-e további lépéseket az ügyben.

Címke:

1 thoughts on “Újra elutasították Vitézy Újpestet is érintő kifogását

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük