Orbán 15 pontos „nagy tervet” ismertetett Kötcsén, és elárulta, 2034-ig tervez

közélet politika

Arról beszélt Orbán Viktor a kötcsei pikniken, hogy 2034-ig tervezi a saját kormányzását – tudta meg a rendezvényen résztvevőktől a Telex. A lap szerint a miniszterelnök – aki a 2018-as választás után arra utalt többször is, hogy 2030-ig tervez – azzal indokolta az új céldátumot, hogy a koronavírus-járvány és a háború elvett tőlük négy évet.

Arról is beszélt Orbán a Telex információi szerint, hogy a kormány népszerűsége ugyani csökkent az elmúlt időszakban, de nem olyan mértékben, mint más európai kormányzó pártoké. Példaként Németországot hozta.

A népszerűségvesztés fő okának a gazdasági nehézségeket nevezte, mondván: „a társadalom nem ehhez szokott hozzá, hanem a folyamatos növekedéshez”. Azt is megemlítette, hogy tíz év után most először csökkent a reálbérek értéke, de úgy látja, hogy az év végére megfordul majd a tendencia.

A Fidesz népszerűsége szerinte azért csökkent kisebb mértékben, mint máshol, mert a választók a gazdasági mellett politikai és ideológiai szempontokat is mérlegelnek.

Vezető pozíciójukhoz az értékelése szerint hozzájárul, hogy az ellenzék gyenge és hogy – állítása szerint – nem voltak az embereket érintő megszorítások.

Jelezte: komoly veszélynek látja Európa iszlamizációját, ami miatt belátható időn belül keresztény közösségek menekülnek majd Magyarországra Nyugatról.

A beszámoló szerint a miniszterelnök ismertette 15 pontos „nagy tervét” is, amelynek célja, hogy „nagyok, erősek és gazdagok” legyünk, „tiszteljen minket a világ”. Ehhez szükség van többek között demográfiai fordulatra, munkaalapú gazdaság létrehozására, modern ipari nemzetté válásra, hadseregfejlesztésre, arra, hogy hitelfelvevő helyett hitelezővé váljon Magyarország, valamint az energetikai önellátásra, aminek része, hogy a paksi atomerőmű az orosz helyett francia üzemanyaggal működjek.

A jelenlegi nehéz világgazdasági és világpolitikai helyzet Orbán szerint rengeteg lehetőséget kínál, ő pedig azt szeretné elérni, hogy Magyarország olyan erős legyen, amilyen a kiegyezés idején volt.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük