Nyíltan elítélte az Európai Parlament Szijjártó Pétert, mert a fehérorosz elnökkel puncsolt

közélet Külföld politika

Állásfoglalásban ítélte el az Európai Parlament Szijjártó Pétert azért, mert szembement az EU-s politikával, amikor Belaruszban tárgyalt, írja a hvg.hu. A lap által idézett állásfoglalásban a képviselők a leghatározottabban elítélik “a Lukasenka-rezsim által folyamatosan elkövetett, korlátozás nélküli elnyomást és az emberi jogok szisztematikus és széles körű megsértését, beleértve a rossz bánásmód és kínzás számos esetét, valamint a politikai foglyok és más, politikai alapon üldözött személyek, például újságírók, emberi jogvédők, független szakszervezeti aktivisták és mások teljes elkülönítését és nem megfelelő orvosi ellátását”.

A dokumentumban a következő mondat is szerepel:

Sajnálatát fejezi ki a magyar kül- és kereskedelmi miniszter 2023. februári minszki hivatalos látogatása miatt, amely ellentmond a Belarusszal, Oroszországgal és az Ukrajna elleni agresszív háborúval kapcsolatos uniós politikának.

Az állásfoglalást nagyon nagy többséggel, 453 képviselő szavazatával fogadták el, 21-en szavaztak ellene, többek között a 12 fideszes képviselő közül a jelenlévő hat fő: Bocskor Andrea, Deli Andor, Győri Enikő, Hidvéghi Balázs, Schaller-Baross Ernő és Tóth Edina.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük