Népszava: Lekordonozták egy kiállítás pár képét a Néprajzi Múzeumban és külön teremőr vigyáz rá, nehogy melegeket lássanak a fiatalok

közélet

Ötvenhat év után ismét „cenzúrázták” Claudia Andujar félig magyar származású brazil fotóművész és aktivista homoszexuálisokról készített fotóit – a Néprajzi Múzeum minden jel szerint a Magyar Nemzeti Múzeum esetéből tanulva különítette el az Indiánok. Lelkek. Túlélők. című fotókiállítás egyik, az alkotóművész korai műveit bemutató részét – írja a Népszava.

A kiállításrészlet problémás voltára most kétnyelvű felirat figyelmeztet, miszerint „a kiállítás ezen része csak 18 év feletti személyek számára látogatható”, továbbá egy külön teremőr is vigyázza a képeket, nehogy illetéktelenül fiatalok tekinthessék meg azokat.

A képeket egyszer már cenzúrázták, igaz, akkor nem egy múzeum, hanem a brazil Realidade magazin 1967. évi novemberi számába nem fértek bele az alkotások, leszámítva egyetlenegy képet. A kiállítás egyébként a janomami indiánok életét mutatja be, akik jellemzően meztelenül tűnnek fel a képeken, így a melegeket bemutató, gondosan elkordonzott képsorozat talán a legvisszafogottabb része a galériának.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük