Matolcsy: Jogszabálysértő módon vették meg a Rose d’Or névre hallgató luxusjachtot

közélet

A 75 millió eurós Rose d’Ort egy olyan Mészáros Lőrinchez köthető cég szerezte meg, amely a tavalyi üzleti évben 1,6 milliárdos veszteséget halmozott fel tehát jogszabálysértéseket követett el – derül ki az MNB Tompos Mártonnak adott válaszából. 

A Mészáros Lőrincet és Várkonyi Andreát szállító luxusjacht megszerzésének körülményeiről, ellenőrzéséről kérdezte a momentumos Tompos Márton Matolcsy Györgyöt – írja a 24.hu. Az ellenzéki képviselő egyebek mellett arra volt kíváncsi, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) lefolytatta-e már az Euroleasing Zrt. ellenőrzését abban az időszakban, amikor a céghez került a Rose d’Or.

Matolcsy György válaszában emlékeztetett rá, hogy az MNB tavaly augusztustól — helyszíni ellenőrzést is magába foglaló — csoportszintű átfogó vizsgálatot folytatott le az MBH Csoportnál, vagyis az MBH Bank Nyrt.-nél és az irányítása alatt álló leányvállalatainál, így az Euroleasing Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-nél is. A vizsgálat után a jogszabálysértések miatt az MNB az Euroleasinget 6 millió forintra büntette, kötelezte, hogy a feltárt hiányosságokat (vállalatirányítás, hitelkockázat-kezelés, informatikai biztonság) december 31-ig szüntesse meg.

A kérdéses eszközvásárlásról az MNB az Euroleasing 2023. június 30-i adatszolgáltatásából értesült, amely már nem képezte az átfogó vizsgálat részét.

Az MNB elnöke válaszában vélhetően ezért nem reagált Tompos Márton felvetésére, hogy az Euroleasing Zrt. előző évi adatai alapján még a jacht fenntartási költségeit sem tudja fedezni. Reagálása ugyanakkor mindenképpen fontos, hiszen megerősítette, a 75 millió eurós jachtot egy olyan Mészáros Lőrinchez köthető cég szerezte meg, amely a tavalyi üzleti évben 1,6 milliárdos veszteséget halmozott fel, jogszabálysértéseket követett el.

Az is érdekes, hogy a Szabad Európa szerint a Rose d’Or (ideiglenes) regisztrációs adatai alapján csak július 5-e óta tulajdonos az Euroleasing, miközben erről már június végén tájékoztatta az MNB-t.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük