Karácsony: Ma benyújtjuk a keresetet a kormány ellen az elvonások miatt

közélet

Ma, kedden benyújtja a főváros a keresetet a Magyar Államkincstár ellen, amiben azt követeli, hogy a bíróság állapítsa meg: a kormány törvénytelenül von el több pénzt a fővárosi önkormányzattól, mint amennyit állami támogatásként ad – derült ki Karácsony Gergely főpolgármester sajtótájékoztatóján.

Évek óta folyamatosan növekedő szolidaritási adó aránytalanul sújtja a fővárosi önkormányzatot, ami nem csak erkölcstelen, de törvénytelen is, közölte Karácsony. Konkrétan a főváros jogi álláspontja szerint a szolidaritási adó mértéke 25 milliárd forinttal több, mint amire a törvény lehetőséget ad.

Részletesebben: a főpolgármester szerint az alaptörvény és az önkormányzati törvény kimondja: az önkormányzatok saját bevételei nem elvonhatók. A szolidaritási adót azonban 58 milliárd forintban maximálták, és ez 25 milliárddal több, mint az összes állami támogatás, amit kap a közszolgáltatások ellátására – azaz a főpolgármester számítása szerint praktikusan 25 milliárd adóbevételt elvonnak Budapesttől.

Ezért a vitatott 25 milliárd forintot nem fizeti be az államkincstárnak Budapest. A főpolgármester elmondta azt is, hogy azonnali jogvédelmet kérnek a bíróságtól, miszerint a per jogerős lezárásig tiltsák meg, hogy a NAV vagy az államkincstár levegye a főváros számlájáról ezt a pénzt. Végül közölte: ha megnyerik a pert, az egész önkormányzatiság szempontjából nagy jelentőségű lesz.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük