Karácsony Gergely: A főváros támogatása nélkül nem lett volna atlétikai világbajnokság

közélet

„Nem akarom senkinek az érdemeit elvitatni, sem mondjuk a stadionépítés elszálló költségeinek a felelősségén osztozni, de ettől még tény: a főváros támogatása nélkül nem lett volna atlétikai vb Budapesten” – írta hétfői posztjában Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.

„Tegnap véget ért Magyarország és Budapest történelmének legnagyobb sporteseménye, az atlétikai világbajnokság. Igazán jól sikerült, köszönet és gratuláció a szervezőknek, a rengeteg önkéntesnek és mindenkinek, aki hozzájárult a sikerhez, köztük a budapesti főpolgároknak!” – osztotta meg a Facebookon a gondolatát Budapest főpolgármestere. Karácsony Gergely arra is kitért, hogy az ilyen nagyszabású sportesemények az egész világon élénk közéleti vitákat váltanak ki, „hiszen okkal vetődik fel, lenne jobb helye is az ezekre fordított közpénznek”. 

Vihetünk persze minden ilyen eseményt olajmonarchiákba – ott van pénz és nincs vita. Vagy megpróbálhatunk társadalmi egyetértést kialakítani ezek köré, leginkább azzal, hogy az otthont adó város hosszú távú fejlesztési terveinek a részéve tesszük ezeket az eseményeket és az ehhez szükséges beruházásokat. Nem volt könnyű menet, de végül ez történt a budapesti atlétikai világbajnokság kapcsán is.

Majd posztját úgy folytatta, hogy 2019 végén a fővárosi vezetés fontos fejlesztésekért cserébe járult hozzá a vb megrendezéséhez. „Nem akarom senkinek az érdemeit elvitatni, sem mondjuk a stadionépítés elszálló költségeinek a felelősségén osztozni, de ettől még tény: a főváros támogatása nélkül nem lett volna atlétikai vb Budapesten” – tette hozzá a főpolgármester. Majd kiemelte, a nemzetközi sportdiplomácia nem olyan, mint a magyar belpolitika, nem a balhé a lényeg, hanem éppen annak az elkerülése.

Szerinte helyes döntés volt, hogy Fővárosi Közgyűlés egyhangú szavazással támogatta az atlétikai verseny megrendezéséhez szükséges megállapodást. „És igazunk volt akkor is, amikor a legkeményebb eszközökkel szorítottuk rá a kormányt, hogy betartsa ezt a megállapodást. Amikor kínai Fudan Egyetemet akartak építeni a megállapodásban szereplő Diákváros helyén. Amikor kérdéssé vált a ferencvárosi szabadidőpart vb utáni megépítése. Amikor elmaradni látszottak az egészségügyi fejlesztések” – összegezte.

Majd posztja végén Budapest főpolgármestere arra is kitért, hogy most, a vb után az következik, hogy folytatódik a budapestiek egészségügyi ellátásának fejlesztése, és az atlétikai stadion az élsport után a tömegsport és a ferencvárosiak és a budapestiek szabadidős tevékenységeinek szolgálatába áll.

Ebben állapodtunk meg, ehhez tartjuk magunkat.

„A maratoni futások alkalmával az egész világ megcsodálhatta gyönyörű városukat, a csodálatos Lánchidat. A sportünnepnek vége. Az egészségesebb és zöldebb Budapestért folytatott hosszútávfutás folytatódik” – zárta posztját a főpolgármester.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük