Horthy-ügy: megszólalt az amerikai nagykövet is

közélet

Horthy Miklós részt vett a magyarországi zsidó lakosság lemészárlásában a holokauszt idején – ezzel a mondattal kezdi a bejegyzését az X-en (amit korábban Twitternek hívtak) David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete.

Mint ismert, a hétvégén nagy ünnepség volt Kenderesen, ahol Magyarország egykori kormányzója, Horthy Miklós újratemetésének 30. évfordulóját ünnepelték a helyiek. Az esemény legmagasabb rangú kormányzati vendége Lázár János építési és közlekedési miniszter volt, aki nagy szavakkal méltatta az egykori ellentengernagyot. Lázár azt mondta, Horthy kivételes államfő, igaz magyar hazafi és hős katona.

Pressman azt írja, „az Egyesült Államokat aggasztja, hogy az Orbán-kormány egyik magas rangú tisztviselője részt vesz a brutális örökség rehabilitálására és népszerűsítésére irányuló erőfeszítésekben.”

Pressman belinkelte Frölich Róbert országos főrabbi közleményét is, amiben Horthy nagyságában nem, abban viszont egyetértett a miniszterrel, hogy „világosan és egyértelműen kell beszélni”.

Ki beszélhetne világosabban Horthy Miklósról, ha nem ő maga? – tette fel a kérdést Frölich, majd a kormányzó antiszemitizmusban bővelkedő leveleiből idézett.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük