800 venezuelai menekült szerepel az I. kerületi választói névjegyzékben, mindannyian egy 77 férőhelyes idősek otthonába vannak bejelentve

közélet

Több mint 800 ember van bejelentve a Máltai Szeretetszolgálat 77 férőhelyes Idősek otthonába az I. kerületben, többségük venezuelai menekült – hangzott el az RTL híradójának szerda esti adásában.

Az ezzel kapcsolatos adatokat a Párbeszéd kérte ki. „840 ember van bejelentkeztetve, ami elképesztően nagy szám, hiszen abban a körzetben 2650 választásra jogosult lakik. De azt is pontosan tudjuk, hogy milyen szoros volt itt a polgármesterjelöltek közötti verseny 2019-ben, V. Naszály Márta mindössze 121 szavazattal előzte meg fideszes riválisát” – magyarázta Tordai Bence, a párt frakcióvezetője. 

Az I. kerületi Fő utcában található Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza Idősek Otthona 77 férőhelyes. Itt többnyire beteg, önmaguk ellátására nem képes idős emberek élnek – illetve a hivatalos adatok szerint több száz venezuelai menekült. A Párbeszéd-Zöldek szerint tömeges betelepítésről van szó. „Kiszolgáltatott helyzetben vannak, ahogy bejelentkeztették őket…felmerül a gyanú, hogy le is tudják szavaztatni őket egy önkormányzati választáson” – fűzte hozzá Tordai Bence.

A Fidesz polgármesterjelöltje, Böröcz László minderre úgy reagált, elítélik „V. Naszályi Márta szinvonaltalan uszítását a diktatúrából menekült honfitársainkkal szemben.”

A Máltai Szeretetszolgálat azt közölte, a Fő utcai épületben működik menekülteket segítő központjuk. Nem csak hajléktalanokat, de ukrán és venezuelai menekülteket is bejelentenek ide. Nekik ez a cím lakcímbiztosításként szolgál, amire az ügyintézés miatt van szükségük. Egyesek integrációs programban vesznek részt és rövid időn belül kijelentik őket.

Mindez azt jelenti, hogy regisztráció nélkül szavazhatnak az önkormányzati választáson. 

A kerületben nem csak itt, de máshol is megnőtt azok száma, akik ide jelentették be lakcímüket. A 3-as választó körzetben május végén 30-cal, a 4-es körzetben pedig 36-tal többen szerepeltek a névjegyzékben mint március elején. A Momentum Mozgalom önkormányzati képviselője mindezt nem tartja véletlennek.

„Valószínűleg ezt a két körzetet így tervezi megnyerni a Fidesz, hogy bejelentkeztet olyan lakókat, akiknek amúgy máshol van az életvitelszerű tartózkodásuk”. – nyilatkozta Molnárka Gábor.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük