Indul a dinnyeszezon: kiváló termésre számítanak a gazdák

környezet

Először Békés, Tolna és Baranya vármegyék térségéből kerül a dinnye a fogyasztókhoz, aztán Hevesből, majd júliustól Szabolcs-Szatmár-Beregből – mondta a SZON-nak Rácz Imre. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke szerint ha kedvezően alakul az időjárás, szeptember közepéig-végéig elérhető lesz a magyar dinnye.

Az elmúlt években jelentősen megváltozott a dinnyetermesztés helyzete. Míg korábban a konzervatív technológián volt a hangsúly, mára körülbelül feleakkora területen, ám hasonló mennyiségben termesztenek dinnyét Magyarországon. Az idén a tavalyihoz képest országszerte, és vármegyénkben is nőtt a termőterület, a tavalyi 2600-hoz képest 2900 hektáron termesztenek dinnyét hazánkban.

A szakemberek az idén mintegy 140-160 ezer tonna termésre számítanak, amiből mintegy 15 ezer a sárgadinnye, a többi pedig görögdinnye.

A mennyiség változhat az időjárás függvényében, de minden körülmény adott ahhoz, hogy minőségi, ízletes termés legyen az idei

– fogalmazott a kamara vezetője a lapnak.

A magyar dinnyetermesztők az elmúlt években sokat veszítettek exportpiacaikból, melyeket spanyolok, olaszok és görögök szereztek meg. Ez is arra ösztönözte a hazai, így a vármegyei gazdálkodókat is, hogy technológiában és fajtákban váltsanak.

A korszerűsítés érdekében a kamara és a vetőmag-forgalmazó cégek tanulmányutakat szerveztek, ennek eredményeként észlelhető volt a hazai termőterület csökkenésének lassulása, a korszerűtlen dinnyefajták helyét pedig átvették az oltott és hibrid fajták, melyek aránya mára elérte a teljes dinnye-termőterület 95 százalékát. Megjelent a fólia alatti termelés is, amivel előrébb hozható a szezonkezdet.

A görögdinnye-termesztésünk 2-3 százaléka, míg a sárgadinnye-termesztés több mint ötöde már fóliás termelésből származik. Összességében elmondható, hogy a termelés hatékonyabb lett, betegség-ellenállóbb fajták vették át a régiek helyét. A termésátlagok, a termésbiztonság növekedett, ugyanakkor a megszokott, finom íz megmaradt, sőt, jobb lett a minőség – összegzett Rácz Imre.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük