Ellenzéki pártok tiltakoztak az újpesti Farkas-erdő beépítése ellen

környezet Újpest

A szombati budapesti sajtótájékoztatón Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt azt mondta, meg kell védeni Budapest meglévő zöld felületeit, ugyanis az utóbbi időben több látványberuházás során – Kossuth tér, Városliget, Vörösmarty tér, József Nádor tér – fákat vágtak ki, ezzel tovább csökkentetve a zöld területek nagyságát. Szerinte mindez azért jelent problémát, mert Budapesten jelenleg nagyon alacsony az egy emberre jutó zöld területek aránya a nyugat-európai nagyvárosokhoz képest. A politikus szerint szakítani kell a fővárosi kerületek fideszes polgármestereinek gyakorlatával, amely szerint zöld területeket minősítenek át beépítési területté.

A főpolgármester jelölt azt mondta, megválasztása esetén általános átsorolási tilalmat vezetne be, és megtiltanák az egyes kerületeknek és a fővárosi önkormányzatnak is, hogy a zöld területeket beépítési területté minősítsen át. A jövőben a rozsdaövezetek megtisztítására akarják helyezni a hangsúlyt, hogy így növeljék a zöld területek arányát. A városrendezésnél pedig előtérbe kerülnek a „zöld” szempontok, amelyek érvényesítését Karácsony Gergely a budapesti főépítészi intézmény mintájára felállítandó budapesti főkertészet intézményétől várja. A politikus szerint Újpest, illetve Budapest egésze miatt is változtatásra van szükség, mert „itt van a klímakatasztrófa a nyakunkon.”

Trippon Norbert (MSZP), a IV. kerületi képviselőjelölt azt mondta, a kerület fideszes polgármestere azon dolgozik, hogy a Magyar Íjász Szövetséggel együtt íjászközpontot és íjász pályákat hozzon létre a Farkas-erdőben. A polgármester a fővárosi közgyűlés legutóbbi ülésén azt javasolta, hogy az erdő területéből mintegy 2 hektárt, több mint 20 ezer négyzetmétert vonjanak ki az erdő művelési ágból, azért, hogy ezután ott íjászpályákat építhessenek és fákat vághassanak ki. Hozzátette, hogy bár az önkormányzati választások miatt a közgyűlésen átmenetileg levették a napirendről a kérdést, az ellenzéki pártok most azért emeltek szót, hogy a kerület mondja fel az íjász szövetséggel kötött szerződést.

Trippon Norbert úgy fogalmazott: „a jelenlegi városvezetés lapításából arra következtetünk, hogy a szándékaikról nem tettek le„. A politikus azt hangoztatta, változásra van szükség, még pedig Déri Tiborra, zöld párti polgármesterjelöltre és egy zöld párti főpolgármesterre, Karácsony Gergelyre van szükség.

Déri Tibor, újpesti közös polgármesterjelölt kiemelte, hogy számára szívügye a zöldpolitika, és Újpesten azért fognak dolgozni, hogy megvédjék a jelenlegi zöldterületeket, valamint bővítsék azok kiterjedését. Figyelembe veszik továbbá a IV. kerületi lakosok véleményét, nem szabad, hogy figyelmen kívül hagyják az itt élők véleményét, akaratát. Nem fogják támogatni az esztelen beépítéseket. Kitért a Duna-part megújítására is, mellyel kapcsolatban azt mondta, újra át kell adni az újpestiek és a budapestiek számára a Duna-partot és a folyót.

Varju László (DK), a körzet országgyűlési képviselője kiemelte, mindezek miatt az október 13-ai önkormányzati választásnak óriási jelentősége van, az emberek mindennapjai szempontjából, azért, hogy élhető városban, élhető kerületben lakhassanak.

Forrás: MTI (és ami abból kimaradt)

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük