Parragh: Megszűnhet a kata

gazdaság

Túl sikeres lett, megszűnhet a kata. Nem helyes, ha például egy ügyvéd, biztosítási ügynök, bróker, IT szakember így bújik ki az adózás alól. Jelenleg az állatorvosok közül kerül ki a legtöbb katás – derül ki Parragh László MKIK elnök szavaiból.

A kata adózás olyanokat is bevont a közteherviselésbe, akik korábban nem voltak részesei annak. „Nagyon sikeres lett, talán túlzóan is, ma már csaknem 430 ezren adóznak ilyen kedvezményes formában, vagyis a munkavállalók 12-13 százaléka választja ezt a normál adózásnál nagyságrendekkel jobb közteherviselési formát, ami lényegesen torzítja a piacot” – mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a Népszavának.

Parragh szerint a kamara többször is megfogalmazott javaslatokat az adónem „igazságosabbá tételéhez”. „Egy falusi fodrász, aki az egész falunak vágja a haját az a vállalkozó, akire ezt a kedvezményes adózást annak idején kitaláltuk. Az viszont nem helyes, ha például egy ügyvéd, biztosítási ügynök, bróker, IT szakember, aki lehetne normál foglalkoztatott, így bújik ki az adózás alól.” 

Parragh elmondta azt is: az állatorvosok közül kerül ki a legtöbb katás. A kamara támogatná az adónem megszüntetését és egy új adónem bevezetését a tanulságok levonásával. Ez érintheti a fent említetteken túl a taxisokat és az újságírókat is.

„Nem kétlem, hogy nagy lesz a tiltakozás, ha újra előkerül a téma, de mindannyiunk közös érdeke, hogy e téren igazságos közteherviselés valósuljon meg, megtartva ennek az adózási formának az egyszerűségét és adminisztrációs kényelmét. Azoknak a munkavállalóknak pedig megoldást jelenthet a bújtatott foglalkoztatás kategorikus tiltása, akiket belekényszerítenek ebbe a kényszervállalkozói létformába. Ma már a rendelkezésre álló adatbázisokból pontosan tudható melyik az a kör, amely a jogszabályi kereteket kihasználva kikerüli a közteherviselést” – tette hozzá Parragh László.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük