Kizárnák Orbánt az Európai Tanács üléséről

közélet

Az EU-ról szóló szerződés értelmében csak olyanok képviseltethetik magukat a Tanácsban, akik demokratikusan elszámoltathatók a nemzeti parlamentjük előtt, Daniel Freund német zöldpárti EP-képviselő szerint azonban ez Magyaroszágon nincs így.

Daniel Freund német zöldpárti EP-képviselő nyílt levelet írt Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének, amiben aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy Orbán Viktor részt vehet az EU-s állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács március 30-31-i ülésén – írja a Magyar Narancs.

Freund arra hivatkozik, hogy az EU működéséről szóló szerződés (helyesen az EU-ról szóló szerződés) 10. cikke szerint „csak olyan kormányok képviseltethetik magukat a Tanácsban, amelyek demokratikusan elszámoltathatók a nemzeti parlamentjük és az állampolgáraik felé.”

A német politikus többek között a Freedom House és az EBESZ jelentéseit hozza fel annak alátámasztására, hogy Magyarországon már nem ez a helyzet. Megemlíti a kedden kihirdetett háborús veszélyhelyzetet is, ami a rendeleti kormányzás meghosszabbítását teszi lehetővé.

Freund azzal zárja Twitter-oldalán közzétett levelét, hogy az Európai Tanács következő ülése az EU biztonsága szempontjából sorsdöntő kérdéseket fog megtárgyalni, ezért sem engedhető meg, hogy egy demokratikusan nem elszámoltatható kormányfő vegyen részt rajta.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük