Elismerte a kormány, hogy csúszik a nyugdíjemelés

gazdaság

A parlament hétfői ülésén szóba került az évközi nyugdíjemelés. – írja a 24.hu.

Komjáthi Imre (MSZP) a pénzügyminisztertől azt kérdezte: miért tolta el a kormány egy hónappal az évközi nyugdíjemelést. Elmondása szerint a kabinet a választások előtt azt ígérte, hogy a júniusban jön az infláció miatti nyugdíjemelés, de kiderült, hogy ez csak júliusban történik meg. Hangsúlyozta: sok százezer, máról holnapra élő nyugdíjasnak nagyon is fontos, hogy mikor kapja meg a különbözetet. – áll a cikkben.

Tállai András pénzügyi államtitkár válaszában elismerte, hogy ez júniusra volt tervezve, de átcsúszik júliusra és elfogadja, hogy ez probléma. De hozzátette, hogy a Fidesz-kormány azt ígérte a nyugdíjasoknak 2010-ben, hogy megvédi a nyugdíjak vásárlóértékét. Ezt az ígéretét a kormány teljesíti 2022-ben is, és minden törvényi kötelezettség ellenére kifizeti a további 3,9 százalékos emelést visszamenőleg, illetve a 13. havi nyugdíjra vonatkozóan is – hangsúlyozta az MTI tudósítása szerint.

Azt is jelezte: a kormány szeptemberben ismét megvizsgálja az makrogazdasági adatokat és novemberben ismét dönt majd ebben a kérdésben. „Egyetlen forinttal nem maradunk adósai a nyugdíjasoknak” – mondta.

Valószínűleg újabb nyugdíj-kiegészítésre lesz szükség, mivel az infláció meghaladhatja a tíz százalékot és a mostani kiegészítő emeléssel eddig csak 8,9 százalékos emelést kaptak a nyugdíjasok, ami várhatóan elmaradna az inflációtól.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük