Egyensúly Intézet: nemsokára visszatér a 410 forintos euró

gazdaság

Publikálta második negyedéves makrogazdasági jelentését az Egyensúly Intézet. A Forbes szemlézte a főbb eredményeket.

Az Egyensúly Intézet előrejelzése alapján az infláció átmenetileg újra növekedni fog 2024-ben, azonban a bérek vásárlóereje így is kétszámjegyű növekedést érhet el.

A GDP idén 2,4 százalékkal nőhet a GDP, míg jövőre a 3 százalékot is meghaladhatja a növekedés, a konjunktúra újraindulásával idén újra csökkenő pályára áll a munkanélküliségi ráta.

Az agytröszt szerint jegybank kamatcsökkentési ciklusa a nyár elején véget ér, és a forint-euró árfolyam leértékelődő pályán marad. A költségvetés hiánya idén várhatóan 5 százalék felett alakul a megemelt 4,5 százalékos hiánycél helyett.

Az Egyensúly Intézet idénre 2,4 százalékos, 2025-re pedig 3,1 százalékos GDP-növekedést jelez előre. Az agytröszt arra számít, hogy a magyar növekedés motorjai a háztartások fogyasztása és a beruházások lesznek. 

A német gazdaság gyengélkedése és a fellendülő import miatt a következő két évben várhatóan megszűnik a külkereskedelmi egyenleg korábbi jelentős hozzájárulása a GDP bővüléséhez.

Az infláció a második negyedévtől újra emelkedni fog, mielőtt 2025 elejétől ismét csökkenni kezdene. Ugyanakkor az átmeneti, részben a bázishatás és a visszatekintő árazások okozta áremelkedés ellenére hosszabb távon a legtöbb tényező továbbra is a mérsékelt infláció irányába mutat. 

  • 2024-ben az átlagos áremelkedés 4,6 százalékos lesz,
  • 2025-ben pedig 3,1 százalékra csökken. 

Az élelmiszerek terén a globális élelmiszerár-trendek és a kedvező hazai termés következtében az általános inflációnál mérsékeltebb emelkedésre lehet számítani 2024-ben.

A forint leértékelődése folytatódni fog. Az Egyensúly Intézet előrejelzése szerint az euró átlagos árfolyama

  • 2024-ben a 395–400,
  • 2025-ben pedig a 410–419 forintos sávban fog mozogni.
Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük