Orbán Viktor megszavazta a kilencedik szankciós csomagot is

Európai Unió Kormány

Az uniós vezetők is jóváhagyták azt a csomagot, amelynek négy eleme van: 18 milliárd eurós hitel Ukrajnának, 15 százalékos globális minimumadó, a jogállamisági eljárás lezárása Magyarországgal szemben és a magyar nemzeti helyreállítási terv jóváhagyása.

Ami a jogállamisági eljárást illeti, ezzel véglegessé vált az is, hogy az EU 6,3 milliárd eurót zárol a következő hét éves költségvetésből, ez a hét Magyarországnak járó kohéziós alap közül háromnak az 55 százalékát jelenti. Ezzel párhuzamosan a tagállamok azt is megállapították, hogy Magyarországon továbbra is veszélyben vannak az EU pénzügyi érdekei.

A magyar helyreállítási alap 5,8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást jelent. Ehhez azonban nem férhet hozzá a kormány mindaddig, amíg nem teljesít 27 feltételt, a korrupcióellenes küzdelem és az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítése terén.

Ugyancsak a csütörtökön történt, hogy – a csúcstalálkozóval párhuzamosan – a tagállami nagykövetek megegyeztek az Oroszországot sújtó kilencedik szankciós csomagban. Ennek az elemei a következők:

  • További személyeket és entitásokat – információink szerint 141-et – vettek fel a szankciós listára, többek között az orosz fegyveres erők tisztjeit, védelmi ipari vállalatokat, az Állami Duma és a Föderációs Tanács tagjait, minisztereket, kormányzókat és politikai pártokat.
  • Tranzakciós tilalom három orosz bankkal, közöttük az Orosz Regionális Fejlesztési Bankkal szemben.
  • Új exportellenőrzések és korlátozások, különösen a kettős felhasználású termékekre vonatkozóan.
  • Betiltják a drónmotorok közvetlen exportját Oroszországba, valamint az olyan harmadik országokba, mint például Iránba, amely drónokat szállíthat Oroszországnak.
  • További négy orosz propagandacsatornát távolítanak el az éterből és az összes többi terjesztési platformról.
  • Gazdasági intézkedések az orosz energia- és bányászati ágazattal szemben.

Mindez azt jelenti, hogy Magyarország – pár órával a szankcióellenes nemzeti konzultáció kitöltési határideje előtt – megszavazta az újabb büntetőintézkedéseket, ahogy az eddig nyolcat is. Ugyanakkor sajtóinformációk szerint annyit mégis elért Magyarország, hogy a szankciós listáról lehúzták az orosz energia-, sport- és egészségügyi minisztereket. Pár napja Szijjártó Péter is utalt arra, hogy több név eltávolítását kérte a magyar kormány erről a vagyonbefagyasztással és beutazási tilalommal sújtottak listájáról.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük