A Momentum javaslatára rendkívüli parlamenti ülésnapot kezdeményez az ellenzék

ellenzék gazdaság

A Momentum javaslatára a hat együttműködő ellenzéki párt rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez, amin a kormány megszorító intézkedéseit vonatnák vissza vagy alakítanák át, illetve az infláció és a gazdasági válság hatásait enyhítenék – írta meg a Telex. A pártok képviselői azt mondták:

  1. Hajnal Miklós (Momentum): Még a hatálybalépés előtt el kell törölni a katatörvényt, és meg kell vitatni, hogyan alakítsák át a korábbi rendszert, például többsávos katás adórendszerrel, legkorábban januártól.
  2. Kálmán Olga (DK): „Ordas nagy hazugság volt, hogy fenntartják a rezsicsökkentést”, miközben megszüntették azt, ezért felszólítják a kormányt „a rezsiemelés visszavonására”. „Orbáni infláció” sújtja a magyar családokat, gazdaságilag fenntartható rezsicsökkentésre van szükség.
  3. Tordai Bence (Párbeszéd): Az egész világot brutális élelmiszerválság sújtja, már eddig is 30 százalékkal drágultak az élelmiszerek Magyarországon. Ennek az egyik oka a klímakatasztrófa, amiről Orbánék „tíz éve nem vesznek tudomást”, a másik ok pedig „Orbán barátjának”, Putyinnak a háborúja. Szükség van az élelmiszer-önrendelkezés erősítésére, az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentésére és a stratégiai élelmiszer-tartalékok visszaállítására.
  4. Gál József (LMP): Az energiaválság kialakulásával kiderült, hogy Orbán fosszilis energiára épített stratégiája megbukott. Ezért fogják most ismét benyújtani korábbi javaslatukat az 5000 forintos, minden tömegközlekedésre érvényes havibérlet bevezetéséről.
  5. Kunhalmi Ágnes (MSZP): Stratégiai ágazattá kell tenni az energetikai hatékonyság növelését és önerő nélkül, államilag kell szigetelni a családi házakat és a Kádár-kockákat. Az EU-s pénzből ezt eddig is meg lehetett volna csinálni de azokat ellopták. A fenntartható rezsicsökkentést az átfogó, országos szigetelési program jelenti.
  6. Lukács László (Jobbik): Az infláció miatt az embereknek közvetlenül kell segíteni, az alapvető élelmiszerek, a gyerekneveléshez szükséges eszközök, az áram, a gáz és a tűzifa áfáját nulla százalékra kell csökkenteni, és be kell vezetni egy egységes szociális kártyát, ami a nagycsaládosoknak és a rászorulóknak segítene.

A Fidesz–KDNP azzal az ígérettel nyerte meg az áprilisi választásokat, hogy nem lesznek megszorítások, és a rezsicsökkentést is fenn fogják tartani. A választások után nem sokkal aztán:

A hat közös listán induló ellenzéki párt szövetsége a választások után töredezni látszott, a megszorítócsomagok bejelentése óta azonban ismét többször lépnek fel együtt.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük