Teljes a káosz a védőnői szolgálat államosítása körül

egészség Újpest

Déri Tibor, Újpest polgármestere osztotta meg pénteki bejegyzésében, hogy teljes a káosz a védőnői szolgálat államosítása körül. Kitalálták, hogy az önkormányzatok irányítása alatt jól működő védőnői szolgálatot államosítják, az irányítás az állami kórházaknál lesz. És ahogyan ezt megjósoltuk, be is dőlt a mutatvány – emlékeztetett.

A mi védőnőink koordinációja a Honvédkórházhoz került. Az most csak egy dolog, hogy ezt az intézményt is szétvágták, az egyik fele a Belügyminisztériumé lett. Nyilván ott is teljes a fejetlenség – tette hozzá Déri.

Ahogyan azt mindenki tudta – már akinek az IQ-ja több, mint egy marék lepkének -, a kórház nem tudja ellátni ezt a feladatot. Hogyan is tudná… Ott sincs elég ember, erre kaptak még egy irgalmatlan mennyiségű adminisztrációt, természetesen a létező leghülyébb szabályok mentén. Erre mit talált ki valamelyik főokos? Még jobban központosítani – írta a Facebookon.

Igen: miután kiderült, hogy a kórházi koordináció zsákutca, mától átkerül az irányítás az egészségügyi államtitkársághoz! Na, ott aztán biztosan megoldják! Csak szólok, hogy eddig a kerületi védőnői rendszert az SZTK irányította. Helyi ügyet helyi szinten, ahogyan az Moszkvától nyugatra szokás. Most meg már közvetlenül a minisztérium „szervezi meg”! Elmebaj, komolyan mondom… – olvasható a polgármester bejegyzésében.

És milyen „eredményeket” sikerült elérni?! – tette fel a kérdést.

  • Több védőnőnk is csak részletekben kapja meg a fizetését, mert kaotikus az elszámolás.
  • A „hatékonyságnövelés” jegyében a védőnőink kezdenek megismerkedni a csökkenő bérekkel is.
  • A nyári elszámolások és a szabadságok adminisztrációja teljes csőd, senki nem tudja, mi van.
  • Teljesen összezavarodtak az alá-fölérendeltségi viszonyok. Az úgynevezett “talpas” védőnőkből lettek mentor-védőnők, kevés rutinnal rendelkező emberek irányítanak olyanokat, akiknek több évtizedes tapasztalatuk van.
  • Minden tárgyi eszközt át kellett adnunk az állami vízfejnek. Természetesen korábban mindet mi vettük meg.
  • A védőnők által használt önkormányzati helyiségek használatát is át kellett adnunk. Miénk a tulajdonjog, de egy állami szolgáltató működik benne, térítésmentesen. Egy fillért nem adnak ezért.
  • Bonyolítja a képet, hogy a védőnők által használt helyiségek egy része nem is az önkormányzaté, hanem a háziorvosoké vagy harmadik fél tulajdona. Bravó.
  • Ezeknek a helyiségeknek ugyanakkor vannak fenntartási, üzemeltetési költségei. Nagyon jófejek, mert ezeket a költségeket legalább részben átvállalnák. De még hogy!
  • Szeptember 30.-ig meg kellene állapodnunk a költségmegosztásról. Állambácsi védőnői telephelyenként 30 ezer (!) forintot akar fizetni. Mutasson már valaki egy bármilyen helyiséget, aminek a költségei kijönnek havonta ennyiből! Állagmegóvás, korszerűsítés, az épületgépészet karbantartása, speciális takarítás, hűtés-fűtés, világítás, víz, internet, soroljam?

A védőnőket a szívük-lelkük, hivatástudatuk viszi előre, folyamatosan helytállnak nemcsak Újpesten, hanem mindenhol az országban. Mindig, de ebben a méltatlan helyzetben végképp köszönet jár nekik – emelte ki Újpest polgármestere.

Mert itt vannak ezek a nagyokosok, akiknek sikerült úgy hozzányúlni a rendszerhez, hogy egyetlen problémát sem oldottak meg, viszont sokat okoztak, ráadásul az érintettek közül nem is kérte senki – tette hozzá Déri.

Nem kérték a vődőnők. Nem kérték a szülők. Nem kérték az önkormányzatok. Kinek volt ez fontos és miért? Miért verték szét a világon is egyedülálló védőnői szolgálatot? Az eredmény pedig pontosan az, amit mindenki tudott: aki teheti, menekül a rendszerből.

Ezek tényleg bármihez nyúlnak, az biztosan rosszabb lesz. Totálisan alkalmatlanok. Eközben városunk kormánypárti politikusai lapítanak és minden segítséget megadnak a moszkovita kormányuknak a romboláshoz. Hallotta őket valaki akárcsak egyszer is felszólalni azért, hogy legalább a gyerekeink érdekében álljon már le ez a komcsi tempó?

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük