Koronavírus-választások: Magyarországon militarizmus, Izlandon szűrés

egészség gazdaság Kormány koronavírus

– Egy nagy katonai jellegű akció kellős közepén vagyunk – így látja Orbán Viktor, kedvenc harci hasonlataival élve. A járvány elleni védekezés mintaképének számító Izlandon minden katonai metaforát mellőzve gyorsan reagáltak a veszélyre, és alapos, átfogó tesztelési rutint dolgoztak ki. 

Pontosan tudom, hogy két-három gyerekkel otthon lenni egy lakótelepi lakásban, de egy kertes házban is, internetes oktatás, szóval az maga a dzsihád,”

– mondta a miniszterelnök szokásos péntek reggeli interjújában, de egyelőre azt javasolja, hogy még  tartsák hatályban a korábbi korlátozásokat, és ne lazítsanak az intézkedéseken. 

Orbán hozzátette: a szakértőket meghallgatva, és ismerve a viszonyokat, arra jutott, hogy „szükségünk lesz 8000 lélegeztetőgépre és 30000 szabad ágyra.” A 68 ezer magyar kórház 34 százaléka üres volt, ezen felül 16 százaléknyit kellett felszabadítani, tette hozzá. Elismerte, hogy utóbbinak kialakítása okoz nehézségéket, de azt, hogy kiket küldenek haza, azt szerinte nem a politika, hanem a szakma dönti el. 

„Egy nagy katonai jellegű akció kellős közepén vagyunk, ami okoz kényelmetlenséget. Ha nem volna járvány, nem lenne kényelmetlen az életünk. De van. Nem mi csináltuk, úgy kaptuk a nyakunkba másoktól,”

tette hozzá.

Burkolt fenyegetés Karácsony Gergelynek

A főváros fenntartásában működő Pesti úti idősotthonban kialakult járványhelyzetre úgy reagált, hogy

az nem maradhat következmények nélkül. De a felelősségre vonásnak nem most jött el az ideje. 

Ezzel szemben Izlandon…

A szigetországban már január 24-én megkezdték az intézkedéseket, ekkor rendelte el az egészségügyi hivatal, hogy a központi nemzetközi repülőtéren kivizsgálják azokat a beérkező utasokat, akiknél légúti fertőzéses tünetek jelentkeznek, illetve mindenkit, aki a megelőző két hétben Vuhanban járt.

Más országokkal ellentétben Izlandon úgy döntöttek, hogy a tömeges tesztelést választják a koronavírus elleni harc elsődleges fegyverének, és már február végétől elkezdték nagy arányban tesztelni a magas kockázatú országokból érkező utasokat annak reményében, hogy a fertőzöttek korai azonosításával megelőzhető a közösségen belüli fertőzések többsége. Az utasoknak önkéntes házi karantént javasoltak, és a kormány március elején ígéretet tett, hogy heteken belül törvénymódosítással biztosítják majd, hogy ne essenek el a fizetésüktől azok, akik a közösség érdekében a karanténba vonulás mellett döntöttek.

Az izlandi statisztikára pillantva szembetűnő, hogy április második hetére meredek csökkenésnek indult az aktív fertőzöttek száma, amely akár szigorú járványügyi korlátozások eredményességére is utalhatna. Csakhogy Izlandon nem rendeltek el kijárási tilalmat, nem tiltottak meg minden csoportos gyülekezést, és nem zárták be az óvodákat, általános iskolákat sem.

Helyettük racionális korlátokat szabtak: legfeljebb húsz fős társas eseményeket megtarthatnak, ha a résztvevők legalább kétméteres távolságot tartanak egymástól; a gyakran fertőtlenített, távolságtartásra átrendezett általános iskolai osztálytermekben legfeljebb húsz tanuló tartózkodhat, és nincs keveredés a szünetben vagy a büfénél. A nagyobb felügyeletet igénylő gyerekek iskoláztatása miatt így ráadásul kevesebb szülő esett ki a munkából, ami gazdasági szempontból szintén nem elhanyagolható részlet.

Összeállította: Újpesti Hírmondó
Fotó: YouTube

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük