Durvul a helyzet Európában: egészségügyi körkép belföldről és külföldről

egészség Európai Unió koronavírus

Négyre emelkedett a betegségben elhunytak száma Magyarországon. Bajorországban előreláthatólag két hétre korlátozzák a kijárást, Spanyolországban pedig már ezernél is többen haltak bele a betegségbe. Olaszországban folyamatosan nő a halottak száma, pénteken hatszáznál is többen vesztették életüket. És hogy valami jó hír is legyen: a több mint 250 ezer fertőzöttből 90 ezren már meggyógyultak.

Mi történt Magyarországon?

⚫ Pénteken hárman vesztették életüket Magyarországon a koronavírus miatt. Délelőtt egy egy 79 éves és egy 68 éves magyar férfi halálát jelentették be, majd délután egy 53 éves férfi halálát is megerősítették, így összesen négyre emelkedett az itthon elhunytak száma. Mindhárom pénteki áldozat többszörös krónikus betegségben szenvedett.

85-re emelkedett a koronavírussal diagnosztizált személyek száma Magyarországon. Hét embert gyógyultként kezelnek, több mint 3000 mintavétel történt. 

⚫ A mentősök szövetsége arra kéri Orbán Viktort, hogy gondoskodjon a mentők, orvosok, ápolók biztonságáról és fizetésük megemeléséről.

⚫ Egy 13 éves budapesti diák koronavírustesztje is pozitív lett. Noha osztálytársai és tanárai szoros kontaktok, mégsem tesztelik őket.

⚫ Pénteken először tartott újságírók nélkül online tájékoztatást az operatív törzs.

⚫ A fővárosi nagyberuházásokat az aktuális állapotok szerint még nem érinti a koronavírus-járvány, legalábbis hivatalosan semmi sem rekedt meg egyelőre.

⚫ Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely kínai nagyvárosok polgármestereitől kért segítséget, hogy védőfelszereléseket juttassanak el Budapestre. Karácsony egymillió FFP2-es típusú maszkot szeretne Budapestnek, valamint ötmillió darab sebészeti szájmaszkot, amit a lakosság körében terítenének szét.

⚫ A járvány miatt péntektől több katona lesz jelen az utcákon, azt mondják, ezzel szeretnék növelni a biztonságérzetet. 5000 ingyenes parkolóhely nyílik meg a járvány miatt Budapesten, több pláza és mélygarázs is megnyitja eddigi fizetős parkolóházát.

Mi történt külföldön?

⚫ A koronavírus idáig több mint tízezer halálos áldozatot követelt. 

Olaszországban minden korábbinál többen, 627-en haltak meg koronavírus következtében.

Az olaszországi Bergamóban már szinte minden kórházban kénytelenek a folyosón is elhelyezni a betegeket, mert nincs hely, a halottak szállításához pedig már a katonaság segítése kell. Azt mondják, háborús állapotokra kell készülni.

⚫ A súlyosan érintett Spanyolországban már ezer fölött jár a halálos áldozatok száma.

⚫ Boris Johnson brit miniszterelnök bejelentette, hogy Nagy-Britanniában szombattól bezárnak az éttermek és szórakozóhelyek. A pénzügyminiszter, Rishi Sunak arról beszélt, hogy az állásukat elvesztők bérének 80 százalékát a brit kormány megtéríti.

⚫ A szomszédos országok közül Ausztriában és Szlovéniában van a legtöbb fertőzött. Ausztriában meghosszabbítják a korlátozó intézkedéseket április 13-ig. Az iskolákat jelenleg a diákok kevesebb mint öt százaléka látogatja.

⚫ Az Európa Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen bejelentette, hogy a koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzetben lazítanak a szigorú költségvetési szabályokon, így a tagállamoknak nagyobb mozgásterük lesz gazdaséguk finaszírozásában.

Az Index alapján összeállította az Újpesti Hírmondó
Fotó: MTI

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük