A kormány feladata a védőeszközök biztosítása valamennyi egészségügyi dolgozónak

egészség koronavírus Újpest

A Wintermantel – Nagy István páros helyi szócsöve szóvá tette, hogy Déri Tibor polgármester mosható, többször használható maszkot küldött a helyi gyermek és felnőtt háziorvosi rendelőkbe ezen a héten, és cinikusnak nyilvánították azt.

Úgy látszik, hogy pár hónap alatt a jogszabályokról teljesen megfeledkezett mind Nagy István, mind pedig gazdája, Wintermantel Zsolt. De, mi most segítünk nekik, ugyanis megtaláltuk azokat a jogszabályokat, illetve az ide vonatkozó részeket, melyeket most idézni is fogunk, valamint lassan is mondjuk, hogy ők is megértsék!

A COVID-19 járvány esetén is a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet az irányadó, melynek „Az egészségügyi szolgáltató, a járási hivatal és a kormányhivatal fertőző betegekkel és környezetükkel, valamint a járványok megelőzésével kapcsolatos feladatai” résznél a 41§ 5. bekezdés szól arról, hogy mi is a Kormányhivatalok (állam) feladata. Ennek a bekezdésnek az f) pontját ajánljuk fideszes barátaink figyelmébe, amely szó szerint a következő: „A kormányhivatal gondoskodik a fertőzés megelőzésének, terjedésének leküzdéséhez szükséges anyagokról, eszközökről.

De akár említhetnénk az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 141. § (3), mely kimondja, hogy az állam felelőssége körében az állam kötelezettségét képezi különösen j) az egészségügyi válsághelyzeti ellátás, a nemzeti vérkészlettel való gazdálkodás. Ugyanezen törvény 147. § (1) bekezdésében ez áll: A Kormány az egészségügy szervezésével és irányításával összefüggő feladatkörében f) egészségügyi válsághelyzet [228. § (2) bekezdés] esetén gondoskodik a veszély elhárításához szükséges feltételek biztosításáról, továbbá ellátja az annak elhárítását célzó tevékenységek általános irányítását. A 230. § (1) bekezdése pedig feketén-fehéren kimondja: „Az egészségügyi válsághelyzeti ellátás biztosítása és finanszírozása állami feladat.” Ugyanennek a paragrafusnak a (2) bekezdése pedig szó szerint: „Az egészségügyi válsághelyzeti ellátás biztosításának állami kötelezettsége magába foglalja az erre történő felkészülési tevékenység, valamint a tényleges működés megszervezését és lebonyolítását.

Az egészségügyi válsághelyzeti ellátásról szóló 521/2013. (XII. 30.) Korm. rendelet 13. § (1) Az Eütv. 228. § (2) bekezdés b) pontja szerinti egészségügyi válsághelyzet esetén az egészségügyi válsághelyzettel érintett gyógyintézet átmeneti működtetését a gyógyintézet székhelye szerint illetékes a) megyei kormányhivatal által az egészségügyi válsághelyzettel érintett gyógyintézet működtetésével megbízott személy, b) megyei kormányhivatal, vagy c) megyei kormányhivatal által kötelezett, más egészségügyi szolgáltató biztosítja.

Érdeklődnénk a tisztelt kormányunktól valamint a V. kerületi Kormányhivataltól , ahová a kerületi népegészségügy tartozik: HOL VANNAK AZ ÚJPESTI EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK VÉDŐFELSZERELÉSEI???

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük