Újpestet idén elkerülték, a főváros más kerületeit viszont telibe kapták a helikoptertaxik

Budapest Közlekedés Újpest

Még Déri Tibor, Újpest polgármester osztotta meg Facebook-oldalán múlt héten, hogy levelet írt a Hungaroring Zrt.-nek, a HungaroControl-nak, valamint a helikoptertaxi-szolgáltatóknak, hogy amennyire csak lehet, igyekezzenek megkímélni a lakosságot a járművek zajától. Gyulai Zsolt, a Hungaroring Zrt. elnök-vezérigazgatója válaszában azt írta, hogy mérsékelni fogják ezt a hatást, és mintha be is váltották volna az ígéretüket, ugyanis Újpestet szinte teljesen elkerülték a helikoptertaxik. Újpest XV. kerületi határáról érkeztek panaszok, de azok a korábbi évekhez hasonlítva elenyészők voltak – válaszolta lapunknak Déri Tibor polgármester.

Hozzátette: bár nem volt Újpesten a hétvégén, a Flightradar24 applikáció segítségével nyomon követte a helikopterek mozgását, és bár megnyugodott, hogy Újpestet elkerülték a helikopterek, az új felszállási hely miatt viszont teljes Budapestet sikerült leterhelni.

A helikopterek ugyanis idén nem a III. kerületből szálltak fel, hanem Budaörsről, így a XI., V., VII., XIV. és XV., XVI. kerületeket átszelve egy városnézéssel egybekötve jutottak el a Hungaroringre és természetesen vissza is.

Karácsony Gergely főpolgármester hétfő reggel már arról írt, hogy „Soha többet helikoptertaxit!„. Azt írja, hogy „a nagyvárosi lét közösségi élet. Időnként lemondunk a kényelmünkről, esetleg rövidebb időre a nyugalmunkról is, hogy teret adjunk egy közösség számára fontos eseménynek. Ilyenek az utcabálok, a futóversenyek, köztéri koncertek. Elfogadjuk, hogy sokaknak ezek többet adnak, mint amit tőlünk esetleg elvesznek. És lehet, hogy holnap valaki más alkalmazkodik majd ahhoz, ami nekünk lesz fontos. De amikor néhány ember kényelme érdekében egy egész városnak kell feladnia a hétvégi nyugalmát, az ellenkezik minden közösség írott és íratlan szabályaival. Az elmúlt napokban Budapest lakói okkal háborodtak fel azon, hogy helikoptertaxik zúgtak a fejük felett. Amellett, hogy ezek felesleges környezeti terhelést okoznak, a százezreknek okozott zajteher sincs arányban azzal, hogy néhány kiváltságos valamivel gyorsabban jutott ki a Hungaroringre. Nem szeretném, hogy a budapestieknek a jövőben bedugott füllel kelljen átvészelniük a Magyar Nagydíj hétvégéjét, vagy bármilyen más hasonló alkalmat, ezért munkatársaimmal haladéktalanul felvesszük a kapcsolatot a szervezőkkel és az engedélyező hatóságokkal. Szívesen indítunk buszjáratokat inkább a versenypályára, ezek biztosan közösségibb közlekedést biztosítanak és meghagyják a nyugalmat a budapestieknek.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük