Márciustól 10 százalékkal emelkednek a budapesti taxisok tarifái

Közlekedés

A taxis szakszervezetek a kormány képviselőivel tárgyaltak decemberben, magasabb tarifát követeltek. Most, egy költségvetésről szóló javaslathoz benyújtott módosító indítvány elfogadása után változik a tarifa: március 6-tól 10-10-10 százalékkal emelkedik a taxizás ára Budapesten. Ennek értelmében

az alapdíj a jövőben 1100 forint, a viteldíj 440 forint/ kilométer, a percdíj pedig 110 forint lesz. Ezt hatósági középárnak tekintik, amelytől 10 százalékkal lefelé és felfelé is eltérhetnek a fuvarozók.

A módosítást egyhangúlag, 18 igennel fogadta el a testület. A Fidesz-KDNP fővárosi képviselői nem szavaztak.

Utoljára tavaly május 9-től, egyharmadával emelték a díjakat, ekkor az alapdíj 700-ról 1000 forintra, a kilométerdíj 300-ról 400-ra, a percdíj pedig 75 forintról 100 forintra nőtt. A mostani áremelkedést pedig az inflációval és az üzemanyag-ársapka eltörlésével indokolták. Bár a Fidesz több időt hagyott volna az egyeztetésre, és a többi képviselő közt sem volt teljes egyetértés, végül elfogadták a javaslatot.

Telexnek Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes elmondta, hogy a kérdésben nincs konszenzus, ugyanis a taxisszervezetek két javaslatot tettek:

  • extra kényelmi díj telefonos és appos rendeléshez, ami az 1000 forintos alapdíj mellé újabb 1000 forint lett volna.
  • nominális 10-10-10 százalékos emelés legyen, de itt jelezték a taxisok, hogy ez lehet, kevés lesz hosszabb távon, ezért később ezt módosították arra, hogy az alapdíjat 1500 forintra emeljék, a viteldíjat 440 forintra, a percdíjat pedig 140 forintra.

Végül, mint írják, a főváros végső javaslata az volt, hogy márciustól 10-10-10 százalékkal emeljék viteldíjat. Ezentúl kezdeményezik a bécsi modell bevezetését a taxizásban, azaz lenne egy 10 százalékos mozgás az emelésben, ha erre szükség van – erről a cégek maguk dönthetnének. Emellett létrehoznának egy olyan lehetőséget, hogy amennyiben maginfláció, az átlagkereset és üzemanyag-árváltozás meghaladja összesen a 20 százalékot, akkor tárgyalnának újabb emelésről.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük