Lefejezte Orbán a fővárosi Fideszt

Budapest politika

A Szabad Európa jelentése szerint Orbán Viktor, a Fidesz pártelnök-miniszterelnöke, széleskörű változtatásokat tervez a fővárosi közgyűlés tagjainak összetételében. A lap több forrásra hivatkozva számol be arról, hogy a fővárosi lista majdnem teljesen megújul. Az első három helyen Szentkirályi Alexandra, Sára Botond és Böröcz László kapnak helyet, míg a továbbiakban fiatal, kevésbé ismert politikusok sorakoznak. Jelenlegi kerületi polgármesterek és a fővárosi politika tapasztalt szereplői, mint Wintermantel Zsolt, nem szerepelnek a befutónak ígért helyeken.

A források szerint ez a lépés két fő okból következik be: egyrészt a kerületi polgármesterek túlzott önállósága, másrészt a budapesti Fidesz eddigi sikertelensége aggasztja Orbán Viktort. A változásokkal kapcsolatban eltérő vélemények hangzottak el; vannak, akik szerint ez a „fővárosi Fidesz kinyírása”, míg mások szerint a párt megújulhat Szentkirályi Alexandra vezetésével.

A pártvezetés döntése nem előzmény nélküli: Orbán Viktor 2014-ben is hasonló drasztikus lépéseket hajtott végre, amikor öt választókerületi elnököt váltott le a Fidesz elégtelen teljesítménye miatt. Az új stratégia sikeressége azonban csak a következő választások után lesz mérhető.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük