Budapest nem Dubaj – Újpest polgármestere kritizálja a tervezett „Mini-Dubaj” projektet

Budapest

Déri Tibor, Újpest polgármestere és a Fővárosi Önkormányzat Klímavédelmi, Közlekedési és Városfejlesztési Bizottságának elnöke, nyíltan kifejezte aggodalmát és ellenállását a budapesti Rákos-rendező területén tervezett „Mini-Dubaj” projekt kapcsán. Egy friss Facebook-bejegyzésben Déri így fogalmaz: „Budapest nem Dubaj, és nem is akar az lenni!”

A Telex.hu cikke szerint a tervek szerint 1900 milliárd forintból egy új városnegyed jönne létre az arabok és a magyar kormány támogatásával, felhőkarcolókkal és luxuslakásokkal. Déri Tibor humorosan fogalmazva rámutat a projekt abszurditására: „Képzeljétek el, ha a Hősök terétől nem is olyan messze felhőkarcolók magasodnának a levegőben, mint Dubajban. Biztos lenne egy-két meglepett turista, aki a térképet forgatva kérdezné: „Most akkor hol is van a Rub’ al-Khaleej sivatag?”

A polgármester továbbá felveti a kérdést, hogy vajon a „Mini-Dubaj” stílusú fejlesztés hogyan illeszkedik Budapest történelmi és kulturális örökségéhez. „Vajon jönne a teve is a csomagban?” – teszi fel a kérdést, utalva arra, hogy a projekt milyen mértékben idegenkedik a város jelenlegi karakterétől.

A bejegyzés végén Déri Tibor összegezve álláspontját, arra bátorítja a városlakókat, hogy őrizzék meg Budapest egyedülálló varázsát: „Várjuk a felhőkarcolókat, de csak a képeslapokon! Maradjunk a gyönyörű városligeti kilátásnál és a történelmi épületeknél. Budapest, szeretünk, ahogy vagy!”

A „Mini-Dubaj” projekt vitathatatlanul felveti a modern városfejlesztés és a kulturális örökség védelmének kérdését, különösen egy olyan városban, mint Budapest, ahol a történelmi jelentőségű épületek és a Duna-parti kilátás része a város lelkének.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük