A terézvárosi fideszes polgármester 200 milliós budai villájánál tartott sajtótájékoztatót, beidézték a rendőrségre

Budapest politika rendőrség

Kerpel-Fronius Gábort, a Momentum politikusát „gyülekezési joggal való visszaélés miatt” szabálysértési eljárás alá vonta és péntekre beidézte a II. kerületi rendőrkapitányság

A párt csütörtöki közleménye szerint a rendőrségi idézés nem részletezi az idézés és az eljárás indokát, de Kerpel-Fronius ellen valószínűleg azért indult szabálysértési eljárás, mert július végén a VI. kerületi polgármester, Hassay Zsófia kétszázmillió forintba kerülő budai villája előtt sajtótájékoztatót tartott a párbeszédes Temesvári Szilviával közösen – őt szintén beidézte a rendőrség.

A sajtótájékoztatón az ellenzéki politikusok arról beszéltek: a kerületi vagyonnyilatkozat-vizsgáló bizottság összehívását kezdeményezik, hogy kiderüljön, miből vásárolta magának a házat a fideszes polgármester. Hassay 2014-es vagyonnyilatkozata szerint ugyanis akkor még csak egy 65 négyzetméteres lakása volt, két évvel később viszont budai villát vásárolt – miközben ezalatt bevallott bevételei alapján legfeljebb 4,8 millió forintot takaríthatott volna meg.

A rendőrség eljárását a Momentum „egyértelműen jogellenes”-nek tartja. A párt szerint ugyanis az alapvető jogok biztosa már több mint tíz évvel ezelőtt megállapította (a pdf-dokumentum 42., illetve 90 oldalán érdemes böngészni), törvénysértő, ha egy sajtótájékoztató miatt gyülekezési joggal való visszaélés miatt szabálysértési eljárás indul. Az új gyülekezési törvény is megerősítette, hogy a közügyben tartott sajtótájékoztató nem minősül gyülekezésnek.

Csütörtök délután a rendőrség az Index kérdésére annyit elárult, hogy „egy magánszemély tett feljelentést„, ezért a rendőrség a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 189.§ (3a) bekezdés d) pontja alapján eljárást indított. Egyébként a hivatkozott jogszabály szerint szabálysértést követ el, aki a gyűlést szervezőként vagy vezetőként – a spontán gyűlés esetét kivéve – bejelentés nélkül tartja meg, azaz a rendőrség elfogadta azt az érvelést, miszerint a helyszíni sajtótájékoztató egy „gyűlés”.

Forrás: Index; kép: contextus

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük