Már 10 vádlott beismerte a bűnösségét a Völner-Schadl-ügyben

bíróság

A nyári ítélkezési szünetet követően folytatódik a végrehajtói kar egykori elnöke, Schadl György és a volt fideszes igazságügyi miniszterhelyettes és államtitkár, Völner Pál főszereplésével az elmúlt időszak eddig ismert legnagyobb korrupciós ügye. Mindketten tagadják a vádakat, miközben az ügyben érintettek közel fele már beismerő vallomást tett.

A vádirat szerint Schadl György „korrupciós kapcsolatot alakított ki” Völner Pállal, aki rendszeresen 2–5 millió forintot kapott tőle – összesen legalább 83 millió forintot. Az államtitkár cserébe vállalta, hogy a pozíciójából eredő befolyásával Schadl kéréseire elintéz konkrét ügyeket, például jól jövedelmező végrehajtói kinevezéseket. – emlékeztet az előzményekre a Telex.

A nyomozás szerint Schadl mindezt abból a visszaáramoltatott milliókból finanszírozta, amit a végrehajtói pozícióba segített kollégáitól kapott. A vád szerint mindebből közel egymilliárd forint illegális bevétele származott.  

Ezt hétből hat végrehajtó a bíróságon is el is ismerte.

Schadl minderről tavasszal annyit közölt, hogy közte és Völner között egyszerű munkakapcsolat volt. „Kellemes munkaebédeket is eltöltöttünk közösen, a viszonyunk kifejezetten jó volt, de nem lettünk összejáró barátok, akik családi vacsorákon vagy utazásokon vettek volna részt” – tette hozzá.

Tagadta, hogy 924 millió 852 ezer forint jogtalan előnyre tett volna szert, amint a volt államtitkár is állította: nem állt korrupciós kapcsolatban Schadllal. „Ez már csak a neveltetése és az életfilozófiája” miatt is távol áll tőle. „Beszélgetéseink anyagi része egyáltalán szóba sem kerülhetett. Volt egy olyan nexus közöttünk, ami egyúttal egy távolságtartást is jelentett, pont ennek a tiszteletnek a kapcsán, amit mindig érzékeltem tőle” – közölte Völner.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük