Fővárosi Ítélőtábla: a kormány nem vehet el több pénzt a fővárostól

bíróság

A Fővárosi Ítélőtábla szeptember 27-ei végzésével azonnali jogvédelem keretében megtiltotta az államnak, hogy Budapest számlájáról több pénzt emeljen le, mint amit forrásként biztosít a városnak – tette közzé Karácsony Gergely. Ez azt jelenti, hogy amíg tart a főváros szolidaritási hozzájárulás miatt az állam ellen indított pere, nem emelhetnek le pénzt a főváros számlájáról.

„Érvényesítettük hát a bíróságon a budapestiek érdekét, örömmel tölt el, hogy Magyarország, ha nyomokban is, de mégiscsak jogállamot tartalmaz. Érvényt szereztünk a Budapesti Lakógyűlésen szavazó budapesti polgárok akaratának is, amely szerint a város igazságtalan sarcot ne fizessen a kormánynak” – fogalmazott a főpolgármester.

A kormány az elmúlt években több mint 220 milliárd forintot vont el Budapesttől, vagyis a fővárosnak többet kellett befizetnie a költségvetésbe, mint amennyit támogatást az államtól kapott. A Fővárosi Ítélőtábla végzése Karácsony szerint arra épül, hogy a kormányzati elvonás a közérdek súlyos sérelmével jár.

A főváros május végén indított közigazgatási pert az állam ellen a szolidaritási adó miatt. A főpolgármester azt kérte, a bíróság mondja ki, a kormány törvénytelenül von el több pénzt a fővárostól, mint amennyit támogatásként ad. Levezetése szerint az 58 milliárd forintban maximált szolidaritási adó 25 milliárddal több, mint az összes állami támogatás, amit a főváros a közszolgáltatások ellátására kap, ráadásul az adó mértéke jövőre már 75 milliárd forint lehet.

A bíróság első fokon elutasította kérelmüket, azonban a főváros másodfokra vitte az ügyet, így kapták meg most a jogvédelmet.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük