Lázárék vizsgálják a zéró tolerancia lazítását, Pintér Sándor viszont ellenzi

autó közélet Közlekedés

Az Építési és Közlekedési Minisztérium újságírói kérdésre válaszolva elismerte: valóban fontolgatják, hogy lazítanak a vezetés előtti alkoholfogyasztás szabályozásán.

Az autóvezetés előtti alkoholfogyasztás tilalmának lazításán dolgozik a 24.huértesülése szerint az Építési és Közlekedési Minisztérium. A portál azt írja, hogy Lázár János minisztériumában felmerült a zéró tolerancia felülvizsgálata. A Belügyminisztérium, és főleg Pintér Sándor azonban ezt határozottan ellenzi.

A zéró tolerancia 2008 óta van érvényben, azóta tilos a legcsekélyebb mennyiségű alkoholt is elfogyasztania a sofőröknek, mielőtt a volán mögé ülnének. Az utóbbi években azonban a borászok egyre erőteljesebben sürgetik, hogy a jogalkotó engedélyezze a vezetést a csekély mennyiségben alkoholt fogyasztók számára. A 2008-as szabályozás – idézte fel a 24.hu – egészen a 0,8 ezrelékes véralkoholszintig volt megengedő, azóta viszont a rendőr nem mérlegelhet: ittas sofőrtől a helyszínen el kell venni a jogsit.

Lázár minisztériuma a portálnak viszont most azt írta, áttekintik az ittas vezetéssel kapcsolatos szabályozást: „a közlekedési tárca a hazai közlekedési kultúra, a közlekedési szabálykövetés növelését fontosnak tartja, ennek jegyében megkezdődött a közlekedési magatartást befolyásoló szabályok általános vizsgálata. A nemzetközi gyakorlat és szabályozás megismerése érdekében készülő felmérés érinti – a többi között – az ittas vezetéssel kapcsolatos szabályozási gyakorlatok összegyűjtését is” – írták.

Lázár azt már az Árpád hídi gázolás után jelezte, hogy felülvizsgálják a KRESZ-t, annak lehet ez a döntés fontos eleme.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük