Görgey úti szolgáltatóház: a fideszes túlárazott projektek mintapéldánya

Újpest

Nagyon fáj az újpesti Fidesznek, amiért az új városvezetés felfüggesztette a Görgey úti szolgáltatóház építését. Nem is csoda, a projekt messziről bűzlik, és ugyanazokat a tüneteket lehet észrevenni rajta, mint általában a fideszes beruházásoknál: ismerősök a nyertesek között, magas építési ár, rengeteg plusz költség.

A Görgey úti szolgáltatóház Wintermantel Zsolt kampányhajrában bedobott nagyszabású projektje volt, vagy lett volna. Maga a szolgáltatóház egy 14 db üzletet magába foglaló alápincézetlen, földszintes épület lenne, melynek nettó hasznos alapterülete 434,49 m2. Mindezért, de hangsúlyozzuk, csak az épületért a nyertesek nettó 478,7 millió forintot kértek. Ez azt jelenti, hogy egy földszintes teljesen egyszerű felépítmény négyzetméterára áfával kb. 1,4 millió forintra jönne ki. Zárójelben jegyezzük meg, építési beruházók tájékoztatásai alapján, ma egy többszintes családi ház megépítésének összköltsége négyzetméterenként 600 ezer forint körül mozog, és ha a prémium felszereltséggel rendezik be, akkor sem megy 1 millió forint fölé a négyzetméterár. A Görgey szolgáltatóház esetében azonban ez a költség tovább nőtt volna, ugyanis – ahogy korábban leírtuk az ár csak az épület felépítését tartalmazza – a 2403 m2-es terület tereprendezése, parkosítása, a parkolók, utak megépítése további terheket rótt volna a Vagyonkezelőre vagy az Önkormányzatra. Előzetes számolások alapján akkor

ez az összeg a négyzetméterenkénti 2 millió forintot is súrolta volna.

A nyertes konzorcium vállalkozásai sem ismeretlenek Újpesten. Ha a Közbeszerzési Hatóság adatbázisait megnézzük, akkor könnyen észrevehetjük, hogy a két nyertes vállalkozó közül az egyik csak és kizárólag Újpesten indult közbeszerzéseken, a másik pedig nagyon sok újpesti projektet nyert az eltelt 9 év során. Az egyik nyertes vállalkozás, a Balinda Kft. ügyvezetője újpesti TAO-pénzes projektekben is feltűnik, ő az ügyvezetője ugyanis a KLKS Basketball Kft.-nek is, akiknek most kellene elszámolnia több mint 550 millió forinttal, valamint visszafizetnie az Újpesti Önkormányzatnak 260 millió forintot, azonban városházi forrásaink szerint erre képtelen lesz a cég.

A Megyeri Tigrisek dolga sem áll valami fényesen: a szintén TAO-s projektként megépült Bajza utcai Általános Iskola tornatermével kapcsolatban van még elszámolási és pénz-visszafizetési kötelezettségük az Önkormányzat felé. Úgy tudjuk azonban, hogy

óriási gondok vannak az elszámolásukkal,

a Megyeri Tigrisek sem az önkormányzattól kapott önrész egy részével, sem a kapott és visszatérítendő 120 millió forinttal nem tud elszámolni, ráadásul a saját könyveiben szerepelteti a tornatermet, mint értéket, holott annak a rendelkezésre álló okiratok alapján az önkormányzatnál kellene lennie.

Folytatjuk…

Címke:

1 thoughts on “Görgey úti szolgáltatóház: a fideszes túlárazott projektek mintapéldánya

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük