Áfacsalási ügybe keveredhetett Wintermantelék kedvenc építőipari cége

Újpest

Súlyos áfacsalási ügybe keveredhetett a Balinda Kft., egy olyan építőipari cég, amely 2010 és 2019 között jelentős összegeket kapott az újpesti önkormányzattól és intézményeitől Wintermantel Zsolt polgármestersége alatt. A nyomozás jelenlegi állása szerint a cég ellen hatósági büntetőjogi intézkedés van folyamatban, amely során akár a Wintermantel-féle vezetés is kellemetlen helyzetbe kerülhet.

A Balinda Kft. tevékenységei a Wintermantel-érában nagy figyelmet kaptak, hiszen bruttó 388 millió forint értékben végeztek munkákat az újpesti Gazdasági Intézmények számára, bruttó 214 millió forintért az Újpesti Városgondnokság Kft.-nek, valamint közel bruttó 1,5 milliárd forintért az újpesti önkormányzat megbízásából. A cég neve a botrányos Görgey úti szolgáltatóház építése kapcsán is felmerült, amely a Wintermantel-féle vezetés túlárazott projektjeinek egyik mintapéldánya volt. Az önkormányzat ebben az esetben perre ment a kivitelezővel, és körülbelül 60 millió forintot sikerült visszaszereznie.

A nyomozás során nyilvánosságra került információk szerint a Balinda Kft. ügyvezetője, Nagy Sándor, is érintett lehet az áfacsalásban. Amennyiben vádalkura kényszerül, az további kellemetlenségeket okozhat a Wintermantel-féle vezetésnek, amely 2010 és 2019 között rendszeresen igénybe vette a cég szolgáltatásait. A vallomások alapján felmerült, hogy a cég jelentős összegeket tüntethetett el, amelyeket fiktív számlázással és áfacsalással ért el.

Nagy Sándor neve azonban nemcsak itt került szóba, hanem ő a KLKS Basketball Kft. tulajdonosa és vezetője is. A KLKS onnan lehet ismerős olvasóinknak, hogy a TAO-program keretében tornatermet épített az Angol Nyelvet Emelt Szinten Oktató Általános Iskolában a Fóti úton. A cég és az egyesület együttesen felelnek azért a közel 200 millió forintos tartozásért is, mellyel az önkormányzat felé még nem számoltak el.

Az ügy folytatásában az eljárás során további részletek derülhetnek ki a Balinda Kft. tevékenységeiről, valamint a Wintermantelékhez fűződő kapcsolatokról.

A Balinda Kft. egyelőre nem kommentálta a vádakat, és az ügyvezető Nagy Sándor sem tett nyilvános nyilatkozatot. Az önkormányzat képviselői hangsúlyozták, hogy minden szükséges lépést megtesznek a jogsértések felderítése érdekében, és továbbra is együttműködnek a hatóságokkal.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük