Idén valószínűleg nem lesz nyugdíjprémium

gazdaság Kormány pénz

Úgy látszik, az idei infláció alig haladja majd meg a januári nyugdíjemelés mértékét. Az már egy ideje egyértelmű, hogy 2020. nem a nyugdíjprémium éve lesz – írta az Azénpénzem.hu.

Tavaly novemberben a nyugdíjasok egy összegben átlagosan körülbelül plusz 32 ezer forintot kaptak. A gazdasági növekedéstől függő nyugdíjprémium is minden korábbinál nagyobb lett, az áremelkedést pedig az ellátás 8,4 százalékával egyenlítette ki a kormány.

Idén év elején a nyugdíjakat 2,8 százalékkal emelték. Sokáig hitte mindenki, hogy ebből biztosan újabb kiegészítés lesz, de most úgy tűnik, a helyzet a tavalyi helyett inkább a két évvel ezelőttihez lesz hasonló – írta a pénzügyi portál.

Mindezt alighanem már a kormányzat is felmérte, ezért helyezhették kilátásba a 13. havi nyugdíj fokozatos „visszaépítését”. Elsőként 2021 februárjában érkezik pénz ilyen címen a nyugdíjasokhoz, akkor negyedhavi összeget kapnak kézhez az időskorúak. Két év múlva, vagyis 2022 elején félhavi összeg jár majd a nyugdíjasoknak, ezután a 2023-as kifizetés háromnegyed havi pénznek felel majd meg. 2024-ben a folyamat a végére ér, akkor a havi nyugdíj teljes összege eljut minden jogosulthoz. A 13. havi nyugdíjjal azután minden esztendőben teljes összegben számolhatnak az idősek.

Az már hetek óta látszik, hogy a koronavírus-járvány okozta válság miatt idén nem jár nyugdíjprémium, mivel immár az MNB legoptimistább becslése szerint sem lesz meg a nyugdíjprémium alapfeltételeként meghatározott 3,5 százalékos GDP-növekedés 2020-ban.

Forrás: Napi.hu, Azénpénzem.hu
Fotó: Pixabay.com

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük