Tüntetés volt tegnap ellenzéki pártok részvételével

közélet politika

Tegnap együtt tüntetett az ellenzék egy része a budai Bem téren a Külgazdasági és Külügyminisztérium előtt. A szervezés bár kaotikusan kezdődött, hiszen mind Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) és az Magyar Szocialista Párt (MSZP) és a Párbeszéd Magyarországért (PM) egymás mellett kezdték el szervezni a tüntetést két külön helyszínen. Társadalmi nyomásra egyesítették az erőiket, és így sikerült a Bem térre szervezni a megmozdulás, melyen egyes becslések szerint pár ezren voltak. A demonstráción az ellenzéki pártok közül az MSZP-n, a PM-en és a DK-n kívül szervezetten csak a Momentum Mozgalom vett részt, a Lehet Más a Politika és a Jobbik Magyarországért Mozgalom nem vett részt.

A tüntetés apropóját a hét közepén az Európai Parlament (EP) által elfogadott Sargentini-jelentés adta, mely elítélte a Magyarországon tapasztalt állapotokat. A Facebook-eseményben a szervezők úgy fogalmaztak: “az európai Magyarországért a Sargentini-jelentést megszavazó összes ellenzéki párt” hirdetett tüntetést. “Meg fogjuk mutatni, hogy Magyarország sokkal több Orbán Viktornál és hogy nem lehet semmibe venni európai értékeinket, jogainkat, szabadságunkat” – írták Facebook-eseményükben. A felszólalók között ott volt az a Mellár Tamás, aki az idei országgyűlési választáson egyedüli függetlenként jutott be, és lényegében azt mondta, hogy az ellenzéki pártoknak össze kell fogni, mert anélkül a Fidesz hatalma megdönthetetlen.

Iványi Gábor lelkész szerint a Néppárt többsége foglalt állást a Sargentini-jelentéssel a Fidesz-KDNP-vel szemben, és nem Magyarországgal szemben, hanem a jelenlegi kormánnyal szemben. Magyarországon pedig mindannyiunknak össze kell fogni, a tisztesség mellett kell kiállni – írta az Index.

Karácsony Gergely, a PM politikusa volt a következő felszólaló, aki arról beszélt, hogy hagyjuk abba a hazaárulózást, amit a Fidesz csinál, ha vele nem egyezik másnak a véleménye. “Mi jobban szeretjük a hazánkat annál, hogy féljünk attól hogy lehazaárulóz minket” – mondta Karácsony. Büszke azokra a magyar és nem magyar EP-képviselőkre, akik igennel szavaztak, akik képesek voltak kimondani, ami triviális.

Gyurcsány Ferenc, volt miniszterelnök pedig arról beszélt, hogy szerinte diktatúra van Magyarországon, “a diktatúrákat nem a parlamentben szokták megdönteni” – hangsúlyozta. A kormányok akkor buktak meg, amikor az emberek kimentek az utcára, és kezükbe vették a dolgokat. “A népnek nem csak joga, hanem kötelessége, hogy a sorsát a kezébe vegye, és megfutamítsa ezt a rendszert. Nem lehet addig megnyugodni, amíg lemondásra nem kényszeríti az utca tömege Orbánt.” Itt meg is ragadta az alkalmat, és bejelentette, hogy kedden 5 órától ismét tüntetnek, azonban ezután nem tágítanak az Alkotmány utcából addig, amíg a kormány el nem megy. Gyurcsány azt is bejelentette, hogy a DK két EP-képviselője: Niedermüller Péter és Molnár Csaba feljelentik magukat hazaárulás vádjával, hogy papírjuk legyen róla, hogy igazak e a vádak.

Az utolsó szónok Tóth Bertalan, az MSZP elnöke volt, aki azt mondta, hogy a Sargentini-jelentés megmutatta, hogy Orbán a saját pártcsaládján belül is egy megbélyegzett populista politikus, és nem Európa erős embere, ahogy ő azt beállítja  magyar nép számára.

A Fidesz-frakció is reagált a tüntetésre, ők egy közleményt jelentettek meg, amiben azt írták, hogy “Az ellenzéki politikusok még most sem tudják elfogadni a magyar emberek döntését. Brüsszelt és a bevándorláspárti politikusokat támogatták Strasbourgban, és őket képviselik idehaza is.”

Fotó: index.hu

Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük