Titkolózás és törvénytelenségek az újpesti önkormányzati cégeknél

Újpest

Törvénytelenségeket követnek el a fideszes Wintermantel cégvezetői, és visszaélnek hatalmukkal – állítják ellenzéki politikusok. Bedő Kata, az önkormányzati tulajdonú Újpesti Vagyonkezelő Zrt. ellenzéki igazgatósági tagja azt szerette volna megtudni, hogy a vagyonkezelőnél mennyit fizettek ki a debreceni flottakezelő, Mobil Credit Kft. nevű cégnek a sok tucat gépjárműre, így a fideszes politikusok szolgálati autóira. A gépjárművek típusára is rákérdezett a közérdekű adatigénylés során. A Wintermantel bizalmasának számító Telek Zoltán vezérigazgató azonban a törvény által biztosított határidőn belül nem adott választ.

Dr. Trippon Norbert ellenzéki képviselő, a Gazdasági Bizottság tagja azt kérdezte írásban Telek Zoltántól, hogy éves bontásban adja meg, hogy 2010 óta mennyit költenek szolgálati autókra. De törvényes határidőre választ szintén nem kapott. Azaz a Fideszhez köthető Telek Zoltán vezérigazgató ezzel törvényt szegett.

Trippon Norbert ráadásul be is perelte az Újpesti Vagyonőr Kft.-t, mert ott sem adtak ki fontos közérdekű adatokat. Ebben az esetben azt szerették volna megtudni, hogy a szóbeszéd szerint bizalmas cégnek számító Takar-Int és Üzem-Int Kft., takarítással és őrzés-védelemmel foglalkozó cégek mekkora megrendeléseket kaptak. Erre Wintermantel bizalmasa, Tóth Sándor ügyvezetőnek volt arca 98 000 Ft-ot kérni egy képviselőtől a közérdekű adatokért! A képviselő erre leegyszerűsítette a kérdését, és már csak éves bontásban kérte az adatokat, de azokat szintén nem kapta meg határidőre, így szerinte Tóth Sándor ügyvezető is törvényt sértett. Ezért aztán beperelte a céget, és most már a bíróságon a sor, hogy kötelezze őket az adatok kiadására.

Az Újpesti Piac Kft.-től érkezett válasz, de abban sem volt sok köszönet. Kiderült, hogy durván fél év alatt több mint 30 millió forintot költöttek a piac takarítására, persze a Takar-Int Kft.-t bízva meg!  Ugyanakkor közbeszerzési eljárást nem folytattak le, pedig az már 15 millió forinttól kötelező lett volna! Ez egyértelmű törvénysértés szerinte, ezért a Közbeszerzési Hatóság elnökéhez fordul az ellenzéki képviselő. Nem értjük, hogyan engedhetik meg maguknak a fideszes Wintermantel bizalmasai, hogy törvényt sértsenek, meg kell tudnunk, hogy hallgatásukkal mit lepleznek, miért titkolóznak. Ezért az újpesti ellenzék szerint a választásokat követően teljesen át kell világítani az önkormányzati cégeket, a törvénytelenségeket fel kell tárni, a felelősöknek pedig szembe kell nézni tetteik következményeivel.

Kép: Youtube

A cikk az Újpesti Hírmondó 2019/4. számában jelent meg.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük