Országosan több tízezer embert tesztelnek le májusban

Újpest

Reprezentatív minta alapján, több tízezer fő bevonásával, átfogó koronavírus-szűrővizsgálatba kezd négy hazai orvosképző – közölte a Semmelweis Egyetem (SE). A vizsgálat azt szolgálja, hogy a gazdaság újraindítása, a korlátozások fokozatos lebontása a járvány elleni védekezés következő, második fázisban a kellő megalapozottsággal mehessen végbe.

Ehhez szükséges kideríteni, hogy hol és hányan fertőzöttek, illetve hányan estek már át a koronavírus-fertőzésen.

A tesztelésen a Központi Statisztikai Hivatal statisztikusai segítségével kiválasztott 17 778 fő meghívásos alapon vesz részt az ország egész területéről, 14 év felett minden korosztályból. Őket levélben és adott esetben telefonon értesítik. A szűrővizsgálatot a vírus jelenlétét kimutató, eddig ismert legmegbízhatóbb eljárással, PCR-teszt segítségével végzik, aminek során a páciens légúti (garat és orr) váladékából mintavételi pálcával mintát vesznek. Az eljárás nem fáj –  ígérik a közleményben –, csak kellemetlen. Emellett vért is vesznek, amiből a szervezetnek a vírusra adott immunválaszát tudják kimutatni. A résztvevőknek egy rövid kérdőívet is ki kell tölteniük, végül pedig mindannyian értesítést kapnak saját eredményeikről.

Korábban a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakértője arról beszélt: a járványt sikerült lelassítani az eddigi átfogó korlátozásokkal. A következő lépésnek annak kell lennie, hogy – átfogó teszteléssel kísérve a folyamatot – a korlátozások enyhítése mellett újra kell indítani a gazdaságot. Hasonló ajánlást fogalmazott meg a Magyar Tudományos Akadémia is. Palkovics László az enyhítésekről szólva megelőlegezte azt is: a gazdaság gyorsan helyreáll majd, de várhatóan nőni fog a fertőzöttek száma.

Az országos tesztelés eredményét várhatóan május közepén hozzák nyilvánosságra. A magyar egyetemek kutatói és orvosai az átfogó vizsgálatot legalább még két alkalommal megismétlik, ezek között legalább egy hónapnak kell eltelnie.

Forrás és fotó: hvg.hu

Címke:

1 thoughts on “Országosan több tízezer embert tesztelnek le májusban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük