Megkezdte munkáját a koronavírus-helyzet miatt létrehozott Újpesti Operatív Törzs

egészség Újpest

A testület már meg is tartotta első ülését a városházán. A Czigler László várostervezésért, közbiztonság és rendészetért felelős alpolgármester vezetésével működő testület beszámolt eddigi tevékenységéről és a közeljövőben szükséges intézkedésekről.

Déri Tibor polgármester az ülésen elmondta, hogy a IV. kerületi önkormányzat az elmúlt hetek koronavírussal kapcsolatos történéseit látva fontosnak tartotta, hogy helyi szinten, hivatalos keretek között is foglalkozzanak a kérdéssel. Hangsúlyozta: már meghoztak olyan intézkedéseket, melyek segítik a koronavírus elleni hatékony védekezést és a lakosság tájékoztatását.

Déri Tibor polgármester

A polgármester kiemelte: egy újpesti iskola is érintett öt, Toscanában tanuló diák március 13-ai hazaérkezése kapcsán, amiről természetesen tájékoztatni fogják az illetékes hatóságokat is. Emellett egy külföldről hazatérő család érkezése is várható. Hangsúlyozta, hogy az ő, illetve az öt erasmusos diák további sorsáról nem az önkormányzat, hanem az erre hivatott szervek döntenek majd.

Hock Zoltán

Az ülésen részt vett Hock Zoltán, az UV Újpesti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója is, aki beszámolt arról, hogy az önkormányzati cég a beszerzési nehézségek ellenére már két héttel ezelőtt megkezdte a felkészülést a vírus elleni védekezésre: várhatóan még a héten az üzemeltetésükben álló valamennyi intézményben – a piac, a városháza, a kormányhivatal épületeiben és valamennyi háziorvosi rendelőben – kézi fertőtlenítőket fognak kihelyezni.

Rendeltek továbbá 1000 darab szájmaszkot, az őrző-védő és portaszolgálat számára igényelt, kámzsából és védőmaszkból álló egészségügyi csomagok beszerzése is folyamatban van. Abban az esetben, ha a járvány esetleg megjelenne Újpesten, akkor a Vagyonkezelő ügyfélkapcsolati osztályának munkatársai szintén maszkkal ellátva folytatják majd a munkájukat.

Varga Zsolt, a gazdasági intézmények vezetője is arról számolt be, hogy az oktatási intézmények számára szintén megkezdték a kézfertőtlenítők beszerzését, ezek beérkezését ők is erre a hétre várják. Kiemelte: egyre nehezebb hozzájutni a higiéniás eszközökhöz, mert jelenleg mindenki ezeket keresi, illetve nagy tételben vásárolja föl, de mindenkit megnyugtatott, hogy az összes IV. kerületi iskola, óvoda és bölcsőde bejáratához kihelyezik a szükséges, 800 milliliteres, utántölthető fertőtlenítő egységeket.

Az ülésen szintén résztvevő Varju László országgyűlési képviselő méltatta az önkormányzat gyors reakcióját és hangsúlyozta, hogy fontos a felelős hozzáállás. 

Rendezvények maradnak el

Az operatív törzs az önkormányzatnak azt javasolta, hogy ne tartsák meg, illetve halasszák el

– a március 12-ére az UP Rendezvénytérre szervezett óvodapedagógiai napot,

– az Ifjúsági Házba március 13-ára tervezett nyugdíjas nőnapi nótaműsort és virágosztást,
illetve a március 15-i kerületi ünnepséget.

Czigler László elmondta, hogy az operatív törzs napi szintű tájékoztatást kap a háziorvosoktól az influenza-szerű megbetegedésekről és az esetleges koronavírusos megbetegedésekről. Elmondta, hogy a megtett intézkedésekről és a felmerülő szükségletekről folyamatosan tájékoztatniuk kell a fővárosi vezetést. Továbbá mindenkit megnyugtatott, hogy a legsúlyosabb esetben, ha esetleg intézménybezárásokra kerülne sor, a rendőrségnek, a közterület-felügyeletnek és a kerületben működő polgárőrszervezeteknek lesz kapacitása megakadályozni az esetleges fosztogatást, betöréseket.
Az alpolgármester hozzátette, hogy az operatív törzs tagjai napi kapcsolatban állnak egymással és heti legalább két megbeszélést tartanak a jövőben. Kiemelte:

„Ha valaki otthoni karanténba kényszerül, akkor annak ellátásáról az önkormányzatnak kell majd gondoskodnia, ennek feltételeit pedig mindenképp meg kell teremteni.”

Forrás: Újpest Média, Újpesti Hrmondó
Fotók: Újpest Média

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük