Kivágott egy fát újpesti ingatlanán? Ültessen helyette kettőt, vagy fizessen az Önkormányzatnak!

környezet Újpest

Még a november 8-ai testületin fogadott el Újpest Önkormányzatának Képviselő-testülete egy új rendeletet, mely a fás szárú növények helyi védelméről szól. No nem saját magának, mint közterület tulajdonosának ír elő új szabályokat az elfogadott rendelet, hanem Újpest közigazgatási területén lévő minden önálló ingatlanra, azok teljes fás szárú növényállományára, valamint ingatlanok használóira.

A rendelet kimondja, hogy a fás szárú növényt kivágni csak indokolt esetben lehetséges, viszont előír egy olyan pótlási kötelezettséget is, ami eddig nem volt a kerületben. A kivágás idejét is megszabja: ennek lehetőség szerint szeptember 1 ás március 15. közé kell esnie, mely kívül esik a vegetációs időszakon. Szintén új dolog, hogy ezt a kivágást le kell jelenteni az önkormányzat felé méghozzá 15 napon belül egy formanyomtatványon, valamint mellékelni kell más dokumentumokat is.

A bejelentés alapján majd a jegyző határozza meg a pótlásnak a mértékét a beküldött információk alapján. A pótlási kötelezettség mértéke a kivágott fás szárú növények darabszámának 120%-a, egész számra felfelé kerekítve. Ez annyit jelent: ha kivágunk egy fát, mert az idős, beteg, vagy más indok miatt, akkor helyette rögtön kettőt kell ültetni, mert felfelé kerekítünk! Viszont a jogalkotó megengedi azt is, hogy ha valami miatt nem tudja az ember pótolni a fát, akkor az pénzbeli megváltással is teljesíthető: ez pedig 60.000 forint/darab. Ezt az Önkormányzat számlájára kell befizetni a jegyzői határozat jogerőre emelkedését követően 30 napon belül. A rendelet értelmében a befolyt összeget az Önkormányzat a közterületi zöldfelületek fejlesztésére fogja felhasználni.

A rendelet vitájakor, november 8-án hosszas beszélgetés-vita alakult ki a képviselők között. A kérdésben felszólalt Dr. Trippon Norbert (MSZP), Pajor Tibor (Mi Hazánk Mozgalom), Belán Beatrix (MSZP), Bartók Béla (Fidesz), Rádi Attila (Fidesz – alpolgármester), Perneczky László (Lehet Más a Politika) valamint a fideszes polgármester, Wintermantel Zsolt is. A többször személyeskedésbe is átcsapó vita után a Testület 18 igen szavazattal végül megalkotta a rendeletet. Amennyiben kíváncsi a jegyzőkönyv szövegére, kimentettük azt, ide kattintva érheti el.

Az önkormányzati fakivágásokkal kapcsolatban pedig Dr. Tahon Róbert, Újpest jegyzője Facebook-oldalunk kommentjében az alábbi kiegészítést tette, melyet természetesen mi is kiegészítünk: A közterületekre is ugyanezek a feltételek érvényesek magasabb szintű jogszabály alapján. A rendeletet a megalkotás előtt véleményezte a környezetvédelmi szakhatóság, aki támogatta a megalkotását a fák védelmében, a zöld területek megóvása végett.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük