Jövő szerdán dönt a Fővárosi Közgyűlés a Farkas-erdő védetté nyilvánításáról

környezet Újpest

Budapest zöld tüdejének számító, a IV. kerület szívében található Farkas-erdő védelme fontos mérföldkövet ér el. Jövő héten kerül terítékre a Fővárosi Közgyűlés előtt az a javaslat, mely a 31 hektáros erdős terület helyi védelmét célozza meg.

A tervezet szerint az erdő, melynek nagy része a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában van, számos különleges természeti értéket rejt magában. Az érintett terület nem csupán a vizes élőhelyek gazdagságával, hanem a homoki gyepekkel és a sztyepprétekkel borított tájjal is hívja fel magára a figyelmet. Ez a sokszínű élőhely fontos szerepet tölt be a biodiverzitás megőrzésében és az ökológiai hálózat fenntartásában.

A védetté nyilvánítás nem csak a természeti értékek megóvását szolgálja, hanem biztosítja a Farkas-erdő rekreációs funkciójának fenntartását is. Ennek érdekében a terület folyamatos természetvédelmi szempontú kezelést és őrzést igényel, hogy hosszú távon is élvezhető maradjon a helyi lakosok és a természetjárók számára.

Nem meglepő, de a Homoktövis utca és a Megyeri út által határolt, közjogilag is erdőnek minősülő Kiserdő is részesül a védelemben. Ez a döntés ellentmond a korábbi közhiedelemnek, mely szerint ez a terület kívül esne a védelmi zónán.

A Farkas-erdő védetté nyilvánítása így nem csupán egy helyi jelentőségű döntés, hanem Budapest zöld infrastruktúrájának megerősítését és a városi ökoszisztéma fenntarthatóságát is szolgálja. A Közgyűlés döntése várhatóan jelentős lépést jelent a fővárosi zöldfelületek védelmében, és új lehetőségeket nyit a természet közeli pihenésre és feltöltődésre a város szívében.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük