Az újpesti Fidesz először megszavazta a rezsitámogatást, majd a Kormányhivatalhoz fordult

közélet pénz Újpest

Nem először fordul elő Újpest történetében, hogy az újpesti Fidesz Nagy István exalpolgármester vezetésével először támogat, az képviselő-testületen megszavazza az előterjesztést – majd a Kormányhivatalnál feljelenti az önkormányzatot és megpróbálja elkaszáltatni az általa is megszavazott rendeletet. Most épp a legrászorultabb újpestiek kiegészítő rezsitámogatása érdekében megalkotott rendelet törvényességi felülvizsgálatát kezdeményezte a Kormányhivatalnál, mert szerinte az végrehajthatatlan. 

Szerinte a rendeletbe beépített normaszöveg nem felel meg a normavilágosság követelményeinek, mert az bizonytalanságot okoz. Továbbá nem világos és félreérthető számára, hogy hogyan is nyújthat az önkormányzat kiegészítő támogatást a meglévő lakhatási támogatáson túl. 

Tény azonban, hogy mint mindig, ezen újpesti rendelet egyeztetésében és megszövegezésében több körben tucatnyi érintett és szakember vett részt. Köztük elsősorban azok is, akik a leendő rendeletetet végrehajtják majd, vagyis akik napi szinten segítik majd az újpesti rászorulókat a kérelem benyújtásában, a szükséges dokumentációk összegyűjtésében és akik végül a rendelet alapján folyósítják majd a támogatásokat. E rendeletmódosítást tervezetét – ellentétben a parlamentben az utóbbi bő 10 évben elfogadott törvények százaival – előzetesen az illetékes Népjóléti és Lakásügyi Bizottság is tárgyalta. Nagy István szövegszerű vagy koncepcionális módosító javaslatokat előzetesen nem nyújtott be a rendelet tervezet szövegéhez, a bizottsági ülésen sem vett részt.  

Egyébként a legrászorultabb újpesti családok nem csak jelenlegi legfeljebb 8.000 forintos önkormányzati energiaár kompenzációhoz juthatnak, hanem a villany- és gázszámláik alapján akár ennek a háromszorosát, összesen 24.000 forintot rezsitámogatást is kaphatnak a fűtési idényben. 

Nem tudjuk, hogy Nagy István fideszes képviselő melyik mozit is nézi valójában, és miért utólag listázza kifogásait. Perneczky László, szociális területért felelős alpolgármester Nagy István törvényességi felügyeleti eljárását kérő levele után ennyit tett hozzá: „Hát jó, tedd, amit helyes eljárásnak gondolsz… Mi addig megpróbáljuk valahogy segíteni azokat, akiknek 10 év Fidesz-kormány általi népámítás után most beüt az energiaárak rögvalósága.” 

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük