Wintermantel bizalmasa az újpesti tao-beruházások körül

sport Újpest

Előző héten adták át az eredeti tervek szerint majdnem 300 millió forintból megvalósuló új tornatermet kosárlabdacsarnokot Újpesten a Bajza József utcai Általános Iskola területén. A beruházáshoz a tao(=társasági adó = közpénz) pénzeket használtak fel, melyet a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége biztosított a Megyeri Tigrisek Kosárlabda Klub által gründolt HÁROMPONTOS SPORT Kft.részére.

Forrás: facebook.com

Dr. Molnár Szabolcs fideszes alpolgármester, Wintermantel Zsolt másik bizalmasa, (volt osztálytársa, egyetemi csoporttársa, stb.) már 8 nappal a cég bejegyzése után, 2015. március 26-án előterjesztésben nyújtotta be, hogy az Önkormányzat tulajdonosként előzetesen hozzájárul, hogy a tulajdonában álló́, Budapest IV. ker. 73302. hrsz.-ú – természetben 1046 Budapest, Bajza József u. 2-14. általános iskola megjelölésű̋ – ingatlanon kosárlabda sportcsarnok kerüljön felépítésre. Majd 2016 januárjában döntöttek arról, hogy megtámogatják a projektet, mert ez Újpest érdeke. Ehhez 87 millió 540 ezer 490 forint szintén közpénzt biztosított az Önkormányzat, azaz kifizette a projekt önköltségét. Zárójelben jegyezzük meg, hogy ez az előterjesztés is Dr. Molnár Szabolcshoz fideszes alpolgármesterhez kapcsolódik.

A HÁROMPONTOS SPORT Kft. cégtörténetében jól látható, hogy a projektet még egy bizonyos Mácsik Zsolt Róbert indította, az ő neve szerepel a nyilvántartásokban. Amikor a projekt elkezdődött, 2017 év elején, akkor került a helyére Tóth Sándor, aki az újpestiek számára onnan lehet ismerős, hogy ő jelenleg is azÚjpesti Vagyonőr Kft. és az Újpesti Sajtó Kft. korábbi ügyvezetője. Az, hogy hogyan került ő a képbe, és hogyan lehet egy kivitelezési projektre létrehozott cég ügyvezetője, nem világos. Egy lehetséges magyarázat lehet, melyet egy tao-pénzek felhasználásához értő forrásunk, hogy „mivel a sajtóból azért tudhatjuk, hogy ezeknek a pénzeknek a felhasználása körül sokszor visszaélések tapasztalhatók, ezért szükség van olyan emberekre, akik „garanciát” jelenthetnek a háttérben álló személyek számára.

Tóth Sándor és Wintermantel Zsolt fideszes polgármester kapcsolata pedig már elég régre tekint vissza. Már hatalomra kerülése után azonnal gondoskodott róla, hogy megtisztelő pozícióba emelje barátját: a korábban is említett két cégben is vezető szerepet tölthetett be. Tóth Sándortól a MŰISZ Iskolaszövetkezeten keresztül eljuthatunk az Altium Zrt.-hez, amely köztudottan – vagyonbevallási adatok alapján – Wintermantel Zsolt újpesti fideszes polgármesterhez köthető.

Most is rászolgálhatott a bizalomra, hiszen egy csaknem 300 millió forintos tao-s projektkellős közepébe csöppenhetett Tóth. Azt, hogy a Megyeri Tigrisek Kosárlabda Klub hogyan találta meg és nevezte ki Tóthot a HÁROMPONTOS SPORT Kft.ügyvezetőjévé, megkérdeztükaz érintettektől, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ az egyesülettől.

Úgy tudjuk, hogy pár tao-s projekt még benne van a csőben Újpesten is, hiszen az iskolák rászorulnak a tornatermek felújítására. Most könnyen juthatnak pénzhez e támogatásokon keresztül a sportklubok, melyeknek csak az önrészt kell biztosítaniuk a projekthez. És úgy látszik, hogy az önkormányzatok nyitottak az együttműködésre, hiszen a vezetők fel tudják használni saját ázsiójuk növelése céljából.

 

 

Borítókép: hvg.hu

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük