72 évesen elhunyt a kilencszeres világbajnok kenukirály Wichmann Tamás

sport

Hosszan tartó súlyos betegség után, 72 éves korában elhunyt Wichmann Tamás kilencszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok, kétszeres olimpiai ezüst- és egyszeres bronzérmes kenus.

Hétéves korában elütötte egy rendőrautó, így kezdetben a kóma utáni rehabilitáció részeként sportolt. 12 éves volt, amikor kajakozni kezdett, öt évvel később már magyar bajnok volt, 1966-ban világbajnoki, 1968-ban, húszévesen pedig már olimpiai ezüstérmes is.

Bár kilencszeres világbajnok, és az első és az utolsó vb-aranya között tizenkét év telt el, az olimpiai aranyérem azonban csak nem akart neki összejönni. Erről a 24.hu-nak azt mondta:

Gondolkoztam már sokat, a sors miért nem adta meg a lehetőséget arra, amire leginkább vágytam, hogy az olimpiai dobogó tetejére álljak. Hát nem adta meg. Ez is így volt megírva

– mesélte, hozzátéve, hogy 1972-ben, Münchenben nagyon közel állt a hőn áhított aranyhoz, az eredeti időpontban a neki kedvező szembeszél volt, azonban a terrortámadás miatt két nappal eltolták a döntőt, akkor már hátszél volt, ami riválisának, Ivan Patzaichinnak kedvezett. „Maximálisan elismerem Patzaichin tehetségét, tudását, hatalmas versenyző, nemes ellenfél volt” – mondta.

Harmadik olimpiáján, Montréalban ismét érmet, ezúttal bronzot szerzett ezer méteren. Nemzetközi fair play-díjat kapott 1979-ben, amiért edzésterveit megosztotta jugoszláv versenyzőkkel, később edzőként is dolgozott, de itthon csak gyerekekkel foglalkozott. A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje után (2008) a 2020-as Év Sportolója gálán a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) is életműdíjjal tüntette ki.

Nem csak sportpályafutásával vált ismertté, kocsmája a Kazinczy utcában igazi kulthellyé vált Budapesten, rántotthúsos szendvicse, fasírtja és pörtköltje is legendás volt. 2018-ban, 35 év után adta el a helyet.

A kenulegendánál 2017 őszén diagnosztizálták a betegséget, de ahogy akkor fogalmazott, már komoly késésben volt. A rák a vastagbelét, a máját és a tüdejét is elérte. Nemrég a Pesti Hírlapnak adott interjút, amiben azt mondta, számára sokszor minden pillanat maga a pokol.

Már nem a gyógyulást, inkább a kínok végét várom.

Wichmann Tamás halálhírét a fia, Wichmann Balázs erősítette meg.

Forrás: Nemzeti Sport, 24.hu, MTI
Fotók: MTI, Fortepan

Címke:

1 thoughts on “72 évesen elhunyt a kilencszeres világbajnok kenukirály Wichmann Tamás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük