Dr. Zsigmond Barna Pál igent, Varju László nemet mondott a rabszolgatörvényre

politika

Megszavazta a Parlament a „rabszolgatörvény”-t. December 12-én a rendszerváltás utáni parlamentarizmus talán legnagyobb botránya közepette az Országgyűlés megszavazta a Munka Törvénykönyvének Szatmáry Kristóf és Kósa Lajos fideszes képviselők által javasolt módosítását, így 2019-től életbe lép az ellenzői által rabszolgatörvénynek nevezett változtatás. A javaslatot 130 igen, 52 nem és 1 tartózkodás mellett fogadták el, miközben az ellenzéki képviselők folyamatosan próbálták akadályozni a szavazást, Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője pedig a Fidesz-frakció vezetőit közvetítette és kérdezte fel élőben a Facebookon, az adást a csúcson több mint 18 ezren követték.

A zárószavazás előtt az ellenzék elkezdte énekelni a Himnuszt. A fideszesek velük énekelték, majd megszavazták a törvényt.

Az ellenzék álláspontja szerint a szavazás törvénysértő volt, mert a házszabály szerint az ülést levezető elnöknek, Latorcai Sándornak (plusz két jegyzőnek és két képviselőnek) a pulpituson kell tartózkodnia, ám senki nem tudott feljutni oda, mert a lépcsőt az ellenzékiek lezárták. Emellett azt is kifogásolták, hogy a név szerinti szavazásokon sok fideszes a képviselői kártyája használata nélkül adta le a szavazatát.

Az indítvány eredetileg a jelenlegi 250 óráról (illetve a kollektív szerződéssel lehetséges 300 óráról) egységesen 400 órára növelte volna az egy évben elrendelhető túlórák számát. Ezt később úgy módosították, hogy marad a 250 óra az általános szabály, ez kollektív szerződéssel 300 órára növelhető, de A MUNKÁLTATÓ ÉS A MUNKAVÁLLALÓ ÍRÁSBELI MEGÁLLAPODÁSA ALAPJÁN 400 ÓRA IS LEHET, FÜGGETLENÜL A KOLLEKTÍV SZERZŐDÉSTŐL.

 

 

Forrás: index.hu

Kép: Magyar Hang

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük