Rendkívüli mértékű megszorításokra készül a kormány az önkormányzatoknál

Kormány önkormányzat

Az önkormányzatok terhei egyre növekednek, a kormány azonban az önkényes forráselvonással könnyen politikai erőt is kovácsolhat abból, ha a hiányzó pénzek kapcsán felteheti a kezét és a településekre mutogathat.

Az Orbán-kormány minden eddiginél komolyabb megszorítást tervez az önkormányzati szektor feladatainak finanszírozásánál, írja a K-Monitor a Pénzügyminisztérium december 30-án kiadott, Makrogazdasági és Költségvetési Előrejelzés 2023-2027 című dokumentuma alapján. Eközben az önkormányzatok kiadásai az infláció, a bérek és az energiaárak miatt nagy mértékben növekedtek.

A dokumentum szerint 2027-ig a nem követi majd az inflációt a költségvetési támogatás, de még csökkeni is fog, a jelentősebb adóbevételekkel rendelkező településekre kivetett szolidaritási adó azonban tovább növekszik. A blog azt írja, ezzel a központi költségvetés önkormányzatok felé folyó nettó finanszírozása így soha nem látott mélyponton lenne.

Ez számokban azt jelenti, hogy 2027-re a 2023-as 850 milliárdról 700 milliárd forint alá esik, ekkora utoljára 2018-ban volt. Ez a visszaesés a K-Monitor szerint a települések működőképességét veszélyezteti, a kormány pedig önkényesen tehet különbséget település és település között, így politikailag tudja hibáztatni az önkormányzatokat. Hozzáteszik, erre a támogatásra a települések Alaptörvény szerint jogosultak.

A blog azt írja, ennek ellenére a kormány elkülönít újabb és újabb százmilliárdos beruházásokra pénzt, mint például a Buda-pati irodák, zuglói városközpont, Maxi-Dubaj és gyárberuházások. De például a Honvédelmi Alap kiadásai a 2023-as 850,7 milliárd forintról 2027-re 1560 milliárdra emelkednek.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük