Mentőövért kiáltanak a megyei jogú városok – még a fideszes vezetésűek is

gazdaság Kormány önkormányzat

Segélykiáltással felérő levelet küldött Gulyás Gergelynek a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ). A Népszava birtokába jutott január 29-i keltezésű, a problémákat hosszan soroló dokumentum arról szól, hogy az önkormányzatok mekkora veszteségeket szenvedtek el a koronavírus-járvány, valamint a kormány döntései miatt, s ez „problémákat okozott és okoz a folyamatos működésben”. Az MJVSZ nemcsak nemcsak a helyi iparűzési adókiesés – ami esetükben 30 milliárd forint – teljes kompenzációját kéri, hanem szinte minden területre plusz forrásokat igényelne a kormánytól.

A szövetség azt javasolja, hogy az átmeneti likviditási problémák kezelésére, illetve a beruházások megvalósítására hitelt vehessenek fel a települések. Ugyanis 2012-től az önkormányzati hitelfelvétel kormányzati engedélyhez kötött, s bár tavaly felmerült, hogy ezen a járvány miatt lazítana a kabinet, végül visszavonta erre vonatkozó javaslatát. Mint ismert – bár a főváros nem tagja a megyei jogú városok klubjának – az ellenzéki vezetésű Budapest kérését novemberben elutasította a kormány. A MJVSZ levelében felveti: a települések akár át is adhatnák állami kezelésbe a sportlétesítményeiket, illetve a háziorvosi ügyeletek működtetését. A szövetség tagjai átmeneti finanszírozási segítséget kérnek a helyi tömegközlekedés működtetéséhez is – ebből éppen az idei évtől szállt ki az állam. A kötelezően vállalt – közétkeztetési, kulturális, szociális és gyermekjóléti – feladatokra, valamint az általános működésre nagyobb összegű normatívát igényelnének.

A levelet a kaposvári fideszes polgármester, a szövetség elnöke, Szita Károly és pécsi ellenzéki kollégája, Péterffy Attila, az MJVSZ társelnöke írta alá. Az utóbbi megerősítette a Népszavának, hogy a levelet teljes konszenzus övezte a szövetségben. Ez arra utal, hogy nemcsak az ellenzéki vezetésű, hanem a kormánypárti települések is úgy látják, hogy az önkormányzatok problémái súlyosak: a 23 város közül 12 élén fideszes politikus áll. Azért is meglepő a levél hangvétele, mert Szita két hónapja még támogatta például a kkv szektor helyi iparűzési adója 50 százalékának elengedését – akkori közleményétől kilenc ellenzéki vezetésű megyei jogú város határolódott el. A teljes konszenzus azt jelenti, hogy támogatta a levél megírását Cser-Palkovics András is, aki lapunknak pár hete még arról beszélt: adott egy rendkívüli helyzet, amelyet a járvány okozott, s egy ilyen szituációban mindenkinek „bele kell harapnia a saját ujjaiba is„. Megjegyezte: városa a teljes hipa nagyjából tíz százalékát veszíti el, ami nem kevés, de nem az önkormányzat „kinyírása”.

További érdekesség, hogy a megyei jogú városok felvetették: az állammal szembeni, korábbi elszámolásokból adódó visszafizetési kötelezettségeket erre az évre engedje el a kormány, majd példaként felhozva külön kiemelték az ellenzéki vezetésű Hódmezővásárhelyt és Pécset. A levél címzettje, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a pénteki kormányinfón közölte: a jövő héten hívja egyeztetésre a megyei jogú városokat. Azt mondta, eddig a miskolci és salgótarjáni ellenzéki polgármesterrel, valamint a budapesti kerületek kormánypárti vezetőivel találkozott. 

Forrás: Népszava

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük