24 ezer tanár maradhat ki a béremelésből a szakszervezetek szerint

oktatás

Gulyás Gergely az év utolsó napjaiban az atv.hu-nak azt mondta, az aznap bejelentett átlagos 32,2 százalékos pedagógusbér-emelés vonatkozik „a tanárokra, a szakképzésben oktatókra és az óvónőkre is”. Csakhogy Totyik Tamás, a PSZ elnöke azt mondja a Népszavának, a béremelésről szóló kormányrendelet nem tér ki a szakképzési oktatókra.

A béremelésről szóló, január 1-jén hatályba lépett kormányrendelet nem tér ki a szakképzési oktatókra, akik így nem részesülhetnek a pedagógusoknak megígért, átlagosan 32,2 százalékos januári emelésből

– közölték a Népszavával a pedagógus szakszervezetek vezetői. Hozzátették: a pedagógusok részben EU-s forrásból megvalósuló béremelésével kapcsolatos EFOP Plusz uniós programban sincs benne a szakképzés.

A szakszervezetek ügyvivői a 32,2 százalékos emeléssel kapcsolatban elmondták, egyelőre csak a gyakornok fokozatú pályakezdők lehetnek biztosak abban, hogy ilyen arányban nő a bérük, ami nettóban, kedvezmények nélkül 351,6 ezer forintot jelent.

A Pedagógus I. fokozatba tartozók bére 28 százalékkal nőhet, nettó 357,7 ezer forintra, a Pedagógus II. fokozatba tartozóké pedig nettó 369 ezerre.

Akiknek a bruttó bérük már eléri a rendeletben meghatározott minimumértékeket, mert például több évtizede a pályán vannak, jó eséllyel semmilyen emelést nem fognak kapni. – állítják a szakszervezeti vezetők.

A PSZ elnöke, Totyik Tamás szerint ezzel együtt jelentős béremelésről van szó, különösen a pályakezdők esetében, de a kormány ígéretével szemben 2024-ben a diplomás átlagbér 72 százalékát még mindig nem fogják elérni a tanári fizetések, ugyanis ehhez bruttó 700 ezer forint körüli átlagfizetés kellene.

Totyik azt is elmondta, a január 31-ére tervezett tanársztrájk későbbre tolódhat attól függően, a gyakorlatban hogyan valósul meg a kormány által megígért béremelés.

Forrás: Népszava24.hu

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük