Felmérés: Trump előnye szinte behozhatatlan

Külföld

„Nikki Haley és a többi republikánus jelölt jobban teljesít Donald Trumpnál, ha Joe Bidennel szemben vizsgálják a népszerűségüket.” Ezt Rajnai Gergely, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője mondta az ATV Heti Világhíradónak. A szakértő szerint ez azonban nem jelenti azt, hogy Trump riválisai esélyesebbek lennének nála az előválasztáson, illetve az elnökválasztáson.

Bőkezű adományozót talált a republikánus elnökjelöltségre pályázó Nikki Haley. A volt dél-karolinai kormányzó mögé ugyanis beállt Charles Koch amerikai milliárdos lobbicsoportja. Egyesek szerint ez még kevés a győzelméhez, de mások úgy vélik: hatása lehet az előválasztásra.

A felméréseket közel 60%-kal Donald Trump vezeti. Mögötte 13%-kal Ron DeSantis floridai kormányzó, és 10%-kal Nikki Haley, aki Trump elnöksége alatt ENSZ-nagykövet volt.

Rajnai Gergely az ATV Heti Világhíradó című műsorában elmondta: Charles Koch és néhai testvére régen is mérsékeltebb jelölteket támogatott. „Amit a Nikki Haley mögé beállásuk jelez, az az, hogy őt találták a legjobb ilyen középen álló jelöltnek, a leghagyományosabb republikánus jelöltnek, aki Trumpot esetleg legyőzheti, vagy akit Trump ellen ki lehet állítani az előválasztásokon. Elsősorban erről van szó, hogy Mike Pence és a többi jelölt, akik most már azért szép lassan kiszállnak a versenyből, azok mind beálljanak Nikki Haley mögé, és egyesítsék ezt a hagyományosan konzervatív szavazói tábort”.

Bár az indiai származású Haley korábban több demokrata előválasztáson is szavazott, 2004-ben republikánusként indult a dél-karolinai választáson. 2005 és 2011 között képviselőként dolgozott a helyi törvényhozásban, utána pedig 6 éven át ő volt az állam kormányzója.

A republikánus mezőnyben nagy a hátránya Trumphoz képest, de az újraválasztásáért küzdő Joe Bidennel szemben esélyes lehet. Egy regisztrált szavazók között végzett országos felmérésben Haley 10 százalékponttal vezet a demokrata párti elnök előtt.

„Nikki Haley és Ron DeSantis feltehetően rosszabb mozgósítási erővel bírna, és a modern politikában inkább ez számít, mintsem a független szavazók elhódítása, hanem a saját szavazók minél nagyobb részének urnához vitele. És ebben feltehetően azért inkább Trumpnak van előnye. Kérdés, hogy a Trump-ellenes szavazókból mennyi van a demokrata oldalon, és ez az a matek, amit a republikánusoknak el kell végezniük, de jelenleg a szavazók ezt elvégzik a párt helyett, és nagyon úgy tűnik, hogy Trump előnye szinte behozhatatlan” – mondta Rajnai Gergely.

A republikánus előválasztási verseny január 15-én kezdődik és júniusban ér véget. Utána júliusban jelöltállító gyűlést tartanak, amelyen hivatalosan is kiválasztják a párt elnök- és alelnökjelöltjét. A demokrata előválasztás februártól júniusig tart.

Az augusztusi jelöltállításon pedig várhatóan a hivatalban lévő Joe Biden és Kamala Harris kapja majd az elnök- és alelnökjelöltséget. A választásokat novemberben tartják. Az új kongresszus 2025. januárjában ülhet össze és utána iktatják majd be az új elnököt és alelnököt.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük